opelomega36 napsal/a:
je to jen kus kovu
Ako niekto kto zbiera moderne mince sa musim trochu zastat proofiek. Hoci tvoria malicku cast mojej zbierky a mam ich len par su to povacsinou nadherne mince - take male umelecke diela.
Nie kazdy kto zbiera proofky je investor hladny po 300% zisku za rok alebo znudeny zbohatlik ktory nema kam dat x tisic, tak si kupi 200 Kc katedralu sv. Vita.
Mozno to co pises sa v nasej literature pouziva ako definicia proof kvality, pretoze slovenske a ceske proof mince su v obale. Pre mna je proof skor o sposobe razby (specialne razidla, vacsi tlak niekedy aj viacnasobna razba atd.). Urcite suhlasim, ze vybranim z obalu mince vyrazne straca na cene. Vlastne niektore proofky obal ani nikdy nemali, napriklad v Kremnici razeny 5 cent 2000 Cookove ostrovy PROOF.
Juraj.

Ty jsi to vůbec nečetl🙂
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Znamená to...
jedna strana/druhá strana
...pak se přidávají ještě znaménka + nebo - jako lepší běžná zachovalost (+1) nebo horší běžná zachovalost (1-) ... bere se to podle rozetřených detailů, hranky (hr.) a škrábance (škr.) se označují samostatně...
No a v jaké kvalitě... samozřemě v co nejlepší ...o to přece jde, kochat se krásou mince a ne nějakým zašedlým plíškem který nejde rozeznat co to vůbec je🙂
robert.kurucz@email.cz

Proofka je přece z leštěných razidel a jakmile se na ni sáhne prstem, už se poškodí povrch.
robert.kurucz@email.cz

Ale ja som nikde nepisal, ze s odtlackom prsta ta proofka ziska na cene 😁
Ja som len reagoval na tvoj nazor (ktory som odcitoval), ze po vybrati z obalu uz proofka nie je proofkou. Myslim ze proof je oznacenim sposobu razby a pouzitych razidiel ale mozno sa mylim 😉
Stupnica zachovalosti (pouzivana pre US mince) je napriklad od PR70 do PR01 aj ked asi pod PR50 som este nic nevidel.
Ten 5 cent je hlinikovy a aj ked z mincovne obal nedostal, ja som mu uz jeden pridelil 😎
Juraj.

pomylil som sa je niklovy😳
http://www.mint.sk/nakup_info.php?code=501001
(za 60 Sk priamo z Kremnice)
Juraj.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.