Ne🙂
10 Kčs 1990 MR svislé stojny písmen,Vandas:83a 0/0 220,- 220,-
10 Kčs 1990 MR svislé stojny písmen,Vandas:83a,dopis Cabet 0/0 300,-
10 Kčs 1990 MR šikmé stojny písmen,Vandas:83b,dopis Cabet 0/0 300,-
10 Kčs 1990 malé MR bez tečky,Vandas:83c,dopis Cabet 0/0 300,- 420,-
10 Kčs 1990 Ronai,Vandas:83d,lepší 1/1 40,- --.-
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

No popravdě Antika je to nejtěžší, co jste si mohl vybrat - pokud opravdu chcete sbírat antiku, doporučuji nějaké kratší období příp. omezené území, protože celá antika se snad ani sbírat nedá. Literaturu nejsnáze koupíte asi u fy. Aurea -co jsem se díval, tak mají Seabyho, Seara i RIC - všech 11 svazků RIC ale stojí 35 000 Kč - je to sice nepřekonatelné dílo, ale pokud se tomu nechcete opravdu věnovat, tak za 35 000 byste měl kromě vzácností celou sbírku ČSR, takže o tom pouvažujte.

Vassilij děkuji za informaci jestli je to opravdu dobré dílo těch 11 svazků tak bych si je možná koupil.
Ještě bych byl rád jestli by jste mě neporadily kdybych se třeba věnoval mincím v kvalitě prof. sly šel jsem že na tyto mince se nesmí sahat rukou je to pravda, děkuji za odpovědˇ.

Proofky jsou mince ve špičkovém provedení zhotovené ze speciálních leštěných razidel. Z razidla se dá vyhotovit několik desítek stovek kusů, poté razidlo ztrácí svou schopnost a kvalitu ražby. Nesmí se na ně sahat rukou, protože jakmile se mince jednou vyndá z obalu, už to není mince v kvalitě proof. Vznikají také omyly, že si většina lidí myslí, že každá mince v plastové kapsli je mince v kvalitě proof - a to není pravda.
Proof:
Běžná jakost:
Pro někoho jsou ovšem tyto mince jen kusem kovu. Sběratelství chce taky trochu romantiky🙂 Ale ovšem dá se z těchto mincí vytvořit velmi krásná sbírka na pohled, pokud nemáte hluboko do kapsy.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Přesně jak řekl Robbie... mince v proof kvalitě se nesmí vyndavat z platosvé etue. Jsou to sice krásné mince, ale je to jen kus kovu (většinou stříbra), který nemá (neměl) žádné využití - snad jen založit do sbírky a koukat na něj. Ale zase když to vezmu z druhé stránky, tak je to dobré uložení peněz...ostatně jako všechny mince.....

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.