U poštovních známek by z tohoto hlediska byly poškozením i znalecké značky.
Na majetnické značky v tomto ohledu nikdo nic ohledně poškození známek doposud nezpracoval, takže máme námět do diskuse.
Já jsem před časem koupil arch známek tygřích hlav Afghánistánu, kde byl celým jménem podepsaný Maurice Burrus včetně letopočtu a pořadového čísla. Toto jsem diskutoval s panem Kopřivou a jeho názor je, že tento arch má díky tomu výrazné cenové zhodnocení, jelikož jsme se shodli, že Maurice Burrus byl v oblasti filatelie světová dvojka. Já jsem se na arch též podepsal pod Maurice Burruse a zde na diskusním fóru jsem za to sklidil strašný kartáč, že jsem zničil filatelistický materiál. Takže, další námět do diskuse.

Nejem filatelista, zajimá mně to jen ze zvídavosti ale napadlo mne že v budoucnosti až bude zadní strana plná podpisů, začnou se sběratelé podepisovat na přední stranu? Mám pocit že v žádném jiném sběratelském oboru se tento fenomén nevyskytuje. Snad jenom v ex libris. 🙄

Diskuse o značení filatelistických materiálů je zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/50-50-od-bennetta_post_-559174#post559174
Cituji názor Evropa 1: "Samozřejmě lze respektovat zkušební značky z dřívějších dob, ale vše ostatní-např. majetnické značky-již nelze tolerovat."
Fidzi je v tomto ohledu ještě tvrdší-cituji: "Ak sa každý začne podpisovať na "svoje" známky/bankovky/mince..., tak z nich ostane len hŕba popísaných a zničených predmetov. Fakt hodne divný spôsob ako zanechať svoje meno pre budúce generácie."
Problém je v tom, že zkušební značky nelze odstranit a kazí zadní stranu známky stejně jako majetnické značky. Proti tomu, např. můj a Burrusův podpis lehce napsaný tužkou na rubu archu lze snadno vygumovat. Jen podotýkám, že v mém případě se jedná o celý arch a podpisy tužkou jsou mimo ZP na okraji archu-viz skeny v odkazu. Např. pro mne má na tom archu Burrusův podpis větší cenu, než samotný arch, protože z Burrusova životopisu vím, že si podepisoval pouze materiály, které pokládal za cenné.

Mne osobne majetnícke a znalecké značky na zadnej strane známok, pokiaľ nepresvitajú dopredu!, nevadia. Práveže niektoré sú veľmi pekné. A je to skoro ako punc od zlatníka. Na ich základe sa dá aj vysledovať "rodokmeň" známky.
Ale znalecké značky na celistvostiach vedľa známok, to už beriem ako vážne poškodenie. (Ceruzkou sa ešte dá prežiť 😆 )
turtleoverhead to nie je budúcnosť, niektorí minimálne čo viem, talianskí znalci sa podpisujú na bloky a archy aj z prednej strany, na kupóny.

V současné době fotoatestů u dražších materiálů nejsou znalecké značky nutné, když pravost může potvrdit fotoatest. Toto se týká hlavně celistvostí.
Co se týká majetnických značek, jak jsem již psal, majetnické značky či podpisy významných sběratelů hodnotu předmětu zvýší (samozřejmě musí jít o "lehké" podpisy a značky, nejlépe odstranitelné-tedy tužkou a ne fixem...)

Mince se podepisují dost blbě. Ále, dá se na ně navařit ouško ... a ne že by se to nedělalo! To u známek teda není.😉

To funguje aj v Čechách a na Morave.
Prišlo mi/ prešlo pred pár rokmi poštou.
Kupón znehodnotil podľa všetkého autor obrazu známky. Akým právom??🙄
Našťastie by sa to malo dať vygumovať..😁 😁
https://www.youtube.com/watch?v=K7B3GopLOnU
-s-
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.