Zatuchlina-z názvu témy...
Pred X rokmi som si od starých rodičov doniesol plnú tašku rôznych starých novín, listín, kníh, kalendárov a pod. Na zatuchline vôbec nemienim pracovať, pretože mi to voňalo ako domáca údená slanina...😋 Možno to už vyprchalo, roky som to nemal v ruke. Dedo bol vášnivý čitateľ,pisateľ, kronikár, nič nevyhadzoval, a tak to bolo odložené na povale, zrejme vedľa komína. Asi dobre netesnil, keď sa to tak fajnovo vyúdilo..🙂
-s-

Jsou plísně a plísně. Podhoubí v lese není vystaveno tak mrazu, pokud není holomráz, protože je v zemi a přikryto sněhem. Kniha zabalená v igelitu a vystavená -20 st.C je obdoba holomrazu. Akorát se musí počítat s tím, že se vysráží vlhkost (do ledových krystalků).
U použití trouby se efektivní teplota pohybuje okolo 90 st.C. Při tomto způsobu je pak nutné dodat zpátky nutnou vlhkost aby se papír nerozpad. Vlhkost papíru by se měla pohybovat okolo 7%. Jeli to méně, papír se rozpadá. Jeli to více, papír napadají plísně (houby).
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

No nevím, jak tak vyšší teplota, tak i holomráz mi přijdou jako určitým způsobem riskantní...
Např. pokud holomráz vyvolá vysrážení vody do podoby ledových krystalů, nemohly by pak uvnitř stránky nevratně poškodit strukturu papíru?
Asi vsadím na ty UV paprsky. Ovšem, jak jsem se na webu poučil, běžná UV lampa, kterou používají filatelisté a bankovkáři na to nestačí. Obvykle emituje jen paprsky UV-A (dlouhé), které mikroorganismy neničí. Musí jít o lampu, která emituje i UV-C (krátké), což mají jen dražší dvojité UV lampy. Právě UV-C paprsky mají sterilizační účinek...
Naštěstí dvojitou UV lampu vlastním, takže provedu protiplísňový úder :-)

No, pokud máš doma nějaký starý model ze 70-80tých let se rtuťovou výbojkou, tak tyhle skutečně UV-C emitovaly. Ale bylo prý spíše zdraví škodlivé (viz odkaz níže)... Dnešní modely už emitují jen UVA a UVB.

Nie..
UV-A (310-400 nm) spôsobuje opálenie pokožky, využíva sa napr. v soláriách
UV-B (280-310 nm) slabé sterilizačné účinky
UV-C (200-280 nm) silné sterilizačné účinky, najefektívnejšie je UV žiarenie s vlnovou dĺžkou 254 nm
UV vo vákuu, pod 200 nm sa využíva na tvorbu ozónu (O3)
-s-

Moje dvojitá UV lampa od Leuchturmu emituje zrovínka UV-C s 254 nm. Takže by to mělo ty plísně spolehlivě zlikvidovat...

Sirius..Bude to cca z tých rokov.
-s-

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.