prohlizec007 napsal/a:
...
A jestli má někdo u aukce napsané, že souhlasí se zasláním do zahraničí, vůbec to neznamená, že chce porušovat zákon. Prostě dává kupujícímu možnost opatřit si vývozní povolení. .....
omyl - povinnost získat povolení má osoba vyvážející, tedy odesílatel!!!
(kdo je vlastník v dannou chvíli v tomto nerozhoduje...!!!) 😐
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Přesně tak, to je pravda. Opak ale nikdo netrvrdil, špatně si to vykládáte. Získatel (kupující) může něco vydražit, ale již nemůže žádat, aby prodejce odeslal zákonem specifikovanou věc (sběratelský předmět starší 50-ti let) do zahraničí, pokud neprokáže, že je oprávněn si tuto konkrétní věc vyvést. Nebo si jí může převzít osobně v ČR a pak ať si dělá co chce 😁, třeba se může pokusit přejít s tímto kontrabandem zelenou hranici.

ten cas leti jak raketa🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

pokud prodejce souhlasí se zasláním do zahraničí(nepíše se tam nic o předání), tedy automaticky již má(nebo zajistí) všechny věci nutné pro tuto realizaci obchodu dle platných zákonů v ČR!!!
Prostě a jednoduše se z toho nevykecáš, pokud prodáš Pepovi bydlícímu 1m za hranicí na Slovensku minci starou 51 let(třeba 1Kč 1946) a pošleš mu ji(a chytnou Tě), budeš mít popotahování(a veškeré následná řízení) Ty a kupující se může jen smát a požadovat peníze nazpět a ty zaplatíš po skončení řízení mastnou pokutu!!! Ač je to absurdní, dle tohoto zákona je to tak. 😈

:D To je opravdu velmi vtipný výklad zákona 😃 Spíše zahrnuje oblast filozofickou než právní, každopádně je to kravina na e-ntou 😆
Sice jsem se s takhle otrockým dodržováním zákona nikdy nesetkal, ale pokud se na něj prodejce odvolá, rádoby kupující, i když aukci vyhrál má prostě smůlu. Smluvní podmínky na áčku prodejci žádnou takovou povinnost, kterou naznačujete, neukládají, ani nemohou, protože samozřejmě nemohou být v rozporu se zákonem.
Tohle vlákno se mi líbí, sem budu chotit častěji, tady se člověk opravdu zasměje 😁

věř si čemu chceš, ale tady jen dotaz směřoaný na úřad již padl a rekci máš zde... 😕
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.