Jde o tento typ v různých variantách ze dvou mincoven...
Pokud jde o cenu, napiš mi na mail: 2002martin@seznam.cz
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pokud chceme sbírat mince musíme zjistit jaké pohnutky nás k tomu vedou. Jestli chceme dělat numismatiku, tedy budeme se na mince dívat i z pohledu vědeckého zájmu, nebo budeme shromažďovat pouze nějaké kotočky, o kterých toho nebudeme moc vědět. Já bych se přimlouval za první možnost, protože jestli chceme poznat minci, musíme nejdřív pochopit dobu, ve které byla vyražena. To nám dá mnoho vědomostí a mince se pak stanou třešničkou na dortu. Celé toto naše snažení dostane novou dimenzi, která nás dokáže pohltit. Padla zde i otázka katalogů. Já mám například k literatuře od Novotného mnoho výhrad a myslím, že každý trochu znalý sběratel mě potvrdí, že jeho cenové relace mají k serioznosti hodně daleko. Proto bych podle mého názoru každému doporučil vlastní výskum, protože sbíráním mincí podle katalogů by se nám mohlo stát, že o spoustu kvalitních mincí, které již příště nemusíme vidět, přijdeme. Jde o studování aukčních katalogů renomovaných zahraničních firem, jejich cen, výskytu atd. Dnes vůbec nezáleží ve které nástupnické zemi, bývalé rakouské monarchie se mince vydražila, protože cenové relace lepších ročníků v pěkné zachovalosti jsou srovnatelné. Velká skupina našich sběratelů draží v cizích aukcích, obchodníci nakupují ve Vídní, nebo v Německu a my je zde v jejich obchodech kupujeme. Sbírání mincí nás bude stát velké finanční odříkání, ale nechá se vybudovat i kvalitní soubor z levnějších ražeb, který bude mít svojí velkou historickou hodnotu, protože jí dá autor svojí velkou přidanou hodnotu. Na druhé straně jsou vidět i náhodné soubory všemožných vzácností, ale již bez myšlenky. Já osobně bych se přimlouval za první možnost a každému začínajícímu adeptovi byl ji radil. Proto není namístě si nechat radit v otázce co mám sbírat. Na to si musí každý odpovědět sám, podle svého přesvědčení, protože co se líbí kolegovi, nemusí se líbit mě.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Záleží jaká sbírka. Pokud to bude velice kvalitní sbírka, v pěkné zachovalosti, kde bude spousta zajímavých, málo viděných mincí, pak proč by nemohla mít větší cenu, než jednotlivé kusy. Stačí se zamyslet nad tím, kolik času, kilometrů atd, by musel člověk nejezdit, aby se ta jeho přiblížila té, která může být na prodej. Navíc pokud dnes zaplatím například za vzácnou minci ve sbírce o 15 % více a vím, že se ukazuje teoreticky průměrně jednou za několik let, pak si můžeme položit otázku. Kolik by mě stála, až bych měl v budoucnu možnost jí koupit. Je to jako na burze. Když budu prodávat pár akcií dostanu cenu trhu, ale pokud bych měl větší balík, dostanu vyšší cenu za kus a pokud budu mít kontrolní balík, pak je cena také někde jinde.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

ano, kvalitní celek se téměř vždy zhodnotí finančně pri prodeji v dobré aukci lépe(někdy dost podstatně), než to pouštět po 5 mincích...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.