Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Přesnější rok by se dal asi určit podle toho levého puncu, což je podle mě SF, ale ten jsem bohužel nikde nenašel😞
Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Jak píše Luke, je to pěkný Berlín, 13 lotů, nicméně tu dataci trochu netrefil.
Byla zaručeně vyrobena po roce 1818 (tohoto roku se zavedlo použití separátní značky druhého "assayera" - zde frakturní F - vedle písmenka prvního assayera, které je součástí značky s medvědem).
Rovněž určitě není novější než 1886, pač toho roku se přestaly používat městské značky a zavedla se jednotná pro celé německo-půlměsíc s korunou (a změnil lotový systém na metrický).
Tedy, miska zcela jistě pochází z let 1818-1886.
Mohu ještě upřesnit, že tento druhý assayer ( F schwabachem) zaručeně fungoval v roce 1870, tedy miska pochází s největší pravděpodobností z doby kolem tohoto data, nicméně přesně říct jak dlouho fungoval, nemůžu (první assayer byl toho roku 1870 N)

ještě bych doplnil, že pro dataci spíše k té novější hranici možného rozmezí svědší také absence "tremolierstrich"-u, pokud se teda nenachází někde mimo foto (rytá klikaté linka-vlnovka). Používal se zhruba do 40 let 19. století (v německu, u nás na moravě 1795, v čechách 1806)

ještě k ceně - je to moc pěkná a relativně stará věc, nicméně rozhodně nejde o žádný unikát, takže asi takhle - osobně bych za dobrou (pro kupce) cenu považoval max. 10 tisíc. Já nedávno koupil podobný německý nástolec, nepatrně lehčí (630 g) a novější (okolo roku 1910) za 5000 Kč (ale to bylo dost štěstí).
V nějakých "luxusnějších" starožitnostech bych se nedivil, kdyby takovouhle (tvoji) věc prodávali i za 15 - 20 tisíc, ale stejně tak bych se divil, kdyby tam ve výloze nezůstala několik roků i víc.
Co se týče těch šroubků a čtvercových matek, to je zcela kosher, běžně se to na stříbře vyskytuje.

Mimochodem ještě dvě věci - je to nástolec (kruhový půdorys) nebo, což bych viděl pravděpodobněji, omáčník (půdorys silně zploštělý-elipsoidní)?
A druhá, to gew. 1,398 lb je samozřejmě (jak psali kolegové) hmotnost v librách (ta značka trochu jako řecké malé mí je ve skutečnosti "lb"-libra, dřív běžně používaný symbol). Je to ovšem zajímavé, ještě jsem neviděl, aby měl někdo na stříbrném nádobí takhle vyrytou jeho hmotnost:)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.