Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Když vidím, jak je ten strojek zanesený (je to vidět v mazacích miskách) ,nedoporučoval bych neodborné zásahy, i když o šikovnosti vašeho manžela nepochybuju. Když ten strojek rozděláte, budete mít ruce, jak když rozděláte motor od auta - tak bude uvnitř ulepený. Bude potřeba pořádně vyčistit ložiska a osky,pokud by byly vydraté čepy, tak si s tím stejně neporadíte. I když to vypadá jednoduše, není to jako skládat puzzle a trochu mě zaráží, prominte, ta naivita se do toho z plezíru bez znalostí a aspon minimálních zkušeností pustit 😃 . Samozřejmě v případě,že nikoho neseženete. Prominte, možná to zní příliš drsně. Každý nějak začínal. Ale říkám si, jen ten strojek se závažím a kyvadlem je velice hezký a vyroben asi mezi lety 1890 - 1910 a jen samotný tak jak je ted by se dal prodat za asi 3500 - 5000 kč. Tak si říkám, i když mi do toho nic není, že by byla škoda ho zničit jen tak. Pokud by ste do opravy opravdu šli samy, doporučuju koupit za pár stovek třeba kuchynské pérovky z padesátých let a pozkoušet si to na nich. Dále koupit hodinářský olej - ničím jiným to mazat nesmíte. Malý panák,tedy 20ml vás vyjde asi na 400kč, i když budete potřebovat stejně jen pár kapek. Takže výhodnější bude opravdu najít toho hodináře co by to udělal a bude to opraveno jak má 😉 . Pokud se vám ted povede odmotat ten vlasec (který tam mmch taky nemá co dělat) a spustit je, stejně potřebujou tu očistu a promazání, ty ložiska na fotce jsou suché jak Sahara. Takže vás hodinář stejně nemine. Pokud byste je provozovali tak jak jsou, tak z toho bordelu v ložiscích je dokonalá brusná pasta, která vám po čase zničí uložení osek. A co se týče bedny, tady se vás zastanu 😉 . Souhlasím s tím, že tento typ strojku patří do jiné skřínky ale vy si je pamatujete takhle a je to tedy srdeční záležitost. V jiné skřínce už by to pro vás byly asi "cizí" hodiny. Takže za mě, klidně té skřínce vratte parádu a užívejte si hodin. Netroufnu si říct, zda je původní jen zadní deska, ale faktem je,že se stejnou skřínkou už jsem se párkrát setkal i na aukru.

Tak se nám podařilo sehnat hodináře, který nám provede údržbu hodin. Jen nás to bude stát trochu více než jsme čekali. Jeden nám nabídl vyčištění strojku a lehké opravy na skříni za 3 000,- a druhý vyčištění strojku za 3 500,- a pokud bychom chtěli i renovaci skříně, tak by to bylo celkem za cca 7 000,-. Vzhledem k tomu, že ty ceny neznám, myslíte, že jsou rozumné?

Jak se to vezme .... někdo má štěstí, že má někoho , kdo mu to udělá za 1000 Kč ze známosti a i proto, že chodí s opravami jen k němu. Berte to tak, že ten kdo to umí si vezme cca 500 Kč za hodinu, což je normální cena a oprava za 3500 Kč je z pohledu laika moc, ale fakt není ! Ty úkony jsou vysoce odborné a aby hodiny opravdu šlapaly , tak to něco stojí. Dám příklad ... budete mít staré auto třeba Pragovku a budete potřebovat opravit motor... kolik bude mechaniků, kteří takový motor KVALITNĚ opraví, abyste mohl vyjet na sraz veteránů ? Pokud takového mechanika seženete, tak bude zavalen prací a za opravu motoru účtuje běžně já nevím 35 000 Kč , tak když mu nabídnete 10 000 Kč... vůbec se s vámi ani bavit nebude. Tak je to s hodináři, kteří tyto stroje umí opravovat .... prostě hodináři nejsou !!!!! Jsou vzácní a je potřeba si je hýčkat !!!! Já mám štěstí a pokud si můj hodinář, který protože to je důchodce a amatér řekne 1000 Kč za normální a běžnou opravičku , tak mu dám 1500 Kč .... protože si ho hýčkám a jiného nemám. Takže 3500 Kč je velice dobrá cena a asi štěstí, jako mám já na hodináře vám asi nehrozí. Škoda, že to máte ke mně přes celou republiku, protože bych vám opravu zprostředkoval .... máte smůlu 😉

priznám sa, že keď som si prečítal ceny tak som si išiel zapáliť cigaretu.Ja už asi dva roky opravujem hodiny a skrinky len kamarátom a známym,pretože keď som cudziemu pánovi za vyčistenie stroja,výmenu laniek a nastavenie stroja do funkčného stavu zapýtal 15 euro tak sa ma opýtal či to nie je veľa.Odvtedy cudzím ľudom neopravujem.

Přes republiku si výlet neuděláme🙂, i když mohli bychom vyrazit veteránem🙂. Na to mám doma mechanika,který si svého miláčka hýčká skoro více než mne😃 . Necháme hodiny renovovat rovnou i se skříní, ať to máme pořádně, takže možná dojde i k výměně za vhodnější. Jen mě mrzí, že jsme skoro rok čekali, až na ně budeme mít místo, teď už jsme vše připravili, máme už je i pověšené a nyní budeme čekat cca 6 -12 měsíců, než budou hotové.🙂 Ale těším se🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.