Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Nabat

Uživatel

Zaregistrován:
20. 1. 2019

#211 21. 1. 2019, 10:00

Děkuji za radu. Zkusím to opatrně odmotat.

Profilový obrázek
orava

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2016

#212 21. 1. 2019, 15:28

A na tej skrinke podľa môjho zdania je originál iba zadná doska, ostatné je asi dopracované, ale stroj je ináč veľmi pekne gravírovaný.

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#213 21. 1. 2019, 15:44

aj ja by som ju radšej vymenil za krajšiu.Taký pekný stroj ani nepasuje do takej bedni

Profilový obrázek
Nabat

Uživatel

Zaregistrován:
20. 1. 2019

#214 21. 1. 2019, 16:26

Děkuji za informaci, já ty hodiny pamatuji pouze takto.

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#215 21. 1. 2019, 20:11
To určitě ne, ráda opravu svěřím někomu zkušenějšímu. (i když mám doma zrucneho muže a já bych se do toho také pustila, kdyby mi nic jiného nezbylo.) Hlavně jsem začala teprve zjišťovat, jak staré hodiny mám. Strojek, kromě toho namotaného vlasce je funkční. Budu vděčná za každou radu.🙂

Když vidím, jak je ten strojek zanesený (je to vidět v mazacích miskách) ,nedoporučoval bych neodborné zásahy, i když o šikovnosti vašeho manžela nepochybuju. Když ten strojek rozděláte, budete mít ruce, jak když rozděláte motor od auta - tak bude uvnitř ulepený. Bude potřeba pořádně vyčistit ložiska a osky,pokud by byly vydraté čepy, tak si s tím stejně neporadíte. I když to vypadá jednoduše, není to jako skládat puzzle a trochu mě zaráží, prominte, ta naivita se do toho z plezíru bez znalostí a aspon minimálních zkušeností pustit 😃 . Samozřejmě v případě,že nikoho neseženete. Prominte, možná to zní příliš drsně. Každý nějak začínal. Ale říkám si, jen ten strojek se závažím a kyvadlem je velice hezký a vyroben asi mezi lety 1890 - 1910 a jen samotný tak jak je ted by se dal prodat za asi 3500 - 5000 kč. Tak si říkám, i když mi do toho nic není, že by byla škoda ho zničit jen tak. Pokud by ste do opravy opravdu šli samy, doporučuju koupit za pár stovek třeba kuchynské pérovky z padesátých let a pozkoušet si to na nich. Dále koupit hodinářský olej - ničím jiným to mazat nesmíte. Malý panák,tedy 20ml vás vyjde asi na 400kč, i když budete potřebovat stejně jen pár kapek. Takže výhodnější bude opravdu najít toho hodináře co by to udělal a bude to opraveno jak má 😉 . Pokud se vám ted povede odmotat ten vlasec (který tam mmch taky nemá co dělat) a spustit je, stejně potřebujou tu očistu a promazání, ty ložiska na fotce jsou suché jak Sahara. Takže vás hodinář stejně nemine. Pokud byste je provozovali tak jak jsou, tak z toho bordelu v ložiscích je dokonalá brusná pasta, která vám po čase zničí uložení osek. A co se týče bedny, tady se vás zastanu 😉 . Souhlasím s tím, že tento typ strojku patří do jiné skřínky ale vy si je pamatujete takhle a je to tedy srdeční záležitost. V jiné skřínce už by to pro vás byly asi "cizí" hodiny. Takže za mě, klidně té skřínce vratte parádu a užívejte si hodin. Netroufnu si říct, zda je původní jen zadní deska, ale faktem je,že se stejnou skřínkou už jsem se párkrát setkal i na aukru.

Profilový obrázek
Nabat

Uživatel

Zaregistrován:
20. 1. 2019

#216 21. 1. 2019, 20:36

Děkuji, určitě to svěřím hodináři. Dnes jsem zjišťovala, zda by mi je někdo opravil. Jen mi zatím všichni řekli, že opravují pouze hodinky. Pokud by jste věděli o někom v okolí Liberce, budu vděčná za doporučení.

Profilový obrázek
Nabat

Uživatel

Zaregistrován:
20. 1. 2019

#217 22. 1. 2019, 16:14

Tak se nám podařilo sehnat hodináře, který nám provede údržbu hodin. Jen nás to bude stát trochu více než jsme čekali. Jeden nám nabídl vyčištění strojku a lehké opravy na skříni za 3 000,- a druhý vyčištění strojku za 3 500,- a pokud bychom chtěli i renovaci skříně, tak by to bylo celkem za cca 7 000,-. Vzhledem k tomu, že ty ceny neznám, myslíte, že jsou rozumné?

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#218 22. 1. 2019, 17:22

Jak se to vezme .... někdo má štěstí, že má někoho , kdo mu to udělá za 1000 Kč ze známosti a i proto, že chodí s opravami jen k němu. Berte to tak, že ten kdo to umí si vezme cca 500 Kč za hodinu, což je normální cena a oprava za 3500 Kč je z pohledu laika moc, ale fakt není ! Ty úkony jsou vysoce odborné a aby hodiny opravdu šlapaly , tak to něco stojí. Dám příklad ... budete mít staré auto třeba Pragovku a budete potřebovat opravit motor... kolik bude mechaniků, kteří takový motor KVALITNĚ opraví, abyste mohl vyjet na sraz veteránů ? Pokud takového mechanika seženete, tak bude zavalen prací a za opravu motoru účtuje běžně já nevím 35 000 Kč , tak když mu nabídnete 10 000 Kč... vůbec se s vámi ani bavit nebude. Tak je to s hodináři, kteří tyto stroje umí opravovat .... prostě hodináři nejsou !!!!! Jsou vzácní a je potřeba si je hýčkat !!!! Já mám štěstí a pokud si můj hodinář, který protože to je důchodce a amatér řekne 1000 Kč za normální a běžnou opravičku , tak mu dám 1500 Kč .... protože si ho hýčkám a jiného nemám. Takže 3500 Kč je velice dobrá cena a asi štěstí, jako mám já na hodináře vám asi nehrozí. Škoda, že to máte ke mně přes celou republiku, protože bych vám opravu zprostředkoval .... máte smůlu 😉

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#219 22. 1. 2019, 17:28

priznám sa, že keď som si prečítal ceny tak som si išiel zapáliť cigaretu.Ja už asi dva roky opravujem hodiny a skrinky len kamarátom a známym,pretože keď som cudziemu pánovi za vyčistenie stroja,výmenu laniek a nastavenie stroja do funkčného stavu zapýtal 15 euro tak sa ma opýtal či to nie je veľa.Odvtedy cudzím ľudom neopravujem.

Profilový obrázek
Nabat

Uživatel

Zaregistrován:
20. 1. 2019

#220 22. 1. 2019, 17:31

Přes republiku si výlet neuděláme🙂, i když mohli bychom vyrazit veteránem🙂. Na to mám doma mechanika,který si svého miláčka hýčká skoro více než mne😃 . Necháme hodiny renovovat rovnou i se skříní, ať to máme pořádně, takže možná dojde i k výměně za vhodnější. Jen mě mrzí, že jsme skoro rok čekali, až na ně budeme mít místo, teď už jsme vše připravili, máme už je i pověšené a nyní budeme čekat cca 6 -12 měsíců, než budou hotové.🙂 Ale těším se🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.