škoda toho kraje, ale při této vzácnosti co se dá dělat... - gratulace🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

kekule: myslím, že Tě brzy navštívím, protože potřebuju kvalitní fotky, průměr a váhu těchto mincí pro svou diplomku😃
Jinak renesančních slezských mincí v hezké zachovalosti není nikdy dost. Mně se podařilo sehnat groš Jana Kostřínského ražený v Krosně. Toto slezské knížectví připadlo po válce o hlohovské dědictví roku 1482 mírem v Kamenci vdově po Jindřichu XI., Barboře Hohenzollernské, která je ale musela předat svým příbuzným. Formálně Krosensko zůstávalo lénem Koruny české až do roku 1701.
Krosenské knížectví
Jan Kostřínský (1535 - 1571)
Groš 1544
Av. Poprsí knížete ve zbroji zprava
Rv. Braniborská orlice s rodovým erbem Hohenzollernů na prsou
Mincovna: Krosno
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

jan322: takto krásný jej vidím asi poprvé... 😋
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Witam!
Spis monet śląskich w zbiorach Szersznika znajduję się gdzieś w Brnie:
cyt:"Soupis slezkých minci pořidil r. 1854 knihovník Karel Schwarz, pravděpodobně na žádost Historického spolku v Brně (Geschichtsverein) jako Verzeichniss der im Leopold Scherschnikischen Museum zu Teschen vorfindigen schlesischen Můnzen 90)"
90) SA Brno, Geschichtsverein, sign. 233
Pozdrawiam

Mám pro vás malý kvíz😉
Dnes jsem byl v jednom slezském městě. Mezi zdejšími památkami se nachází rovněž budova mincovny, jedna z mála, které se ve Slezsku dochovaly. Vaším úkolem je říct mi, v kterém městě se tato budova nachází. Napovím, že o mincích v ní ražených už v tomto tématu byla řeč😉
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.