Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#21 9. 4. 2019, 13:33

je jasne že to prebiehalo tak nejak ako po rozpade monarchie. Istý čas sa používali šable so vzorom bez zmeny, potom sa na portepeečka dávali krycie stužky (bielo červené) a vymena prebiehala postupne.

V tomto prípade sa teda asi prikloníme k verzii že sa jedná o četníkov, ktorí v krátkom medziobdobí dostali šable s najjednoduchším ale jasným symbolom, že sú predstavitelia novej moci - Slovenskej republiky.
Veľa ich asi nebude.
Nejaký tip kto tie koše vyrobil ? (sandrik ? považská bystrica ? štos ?)
v krátkom čase by som mal mať šablu v ruke, ak majiteľ dovolí postnem sem potom detailné fotky

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#22 9. 4. 2019, 14:13

je jasne že to prebiehalo tak nejak ako po rozpade monarchie. Istý čas sa používali šable so vzorom bez zmeny, potom sa na portepeečka dávali krycie stužky (bielo červené) a vymena prebiehala postupne.

jojo, byla to radost, dost jste trpěli pod "Čehúny" Chudák Jilemnický a další Češi, kteří na Slovensku učili a další, je mi z toho velmi smutno.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
dula77

Uživatel

Zaregistrován:
1. 8. 2010

#23 9. 4. 2019, 20:03

keby ich bolo toľko kusov, tak už je to dávno v literatúre známa vec. Môže to byť úprava pre jednu posádku ale ten znak je divný, tak aby to nebola poľská úprava na čepele bez koša. novodobá, s rozprávkou.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#24 9. 4. 2019, 20:14

ANO, ale v každém případě to je dobová věc, dnes již historická záležitost.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Johnny

Uživatel

Zaregistrován:
9. 8. 2012

#25 9. 4. 2019, 20:21

Nové to určitě není, měl jsem jednu. Znak je "litý" / lisovaný s košem, nejedná se o žádnou dodatečnou úpravu - ani by nebylo jak ji udělat - znak má vystouplý reliéf. Nemám to ničím podložené, ale už jen tím, že koš je vlastně rotmistr, jen se znakem, si myslím, že se jedná o armádu.

Profilový obrázek
filuta8

Uživatel

Zaregistrován:
13. 1. 2018

#26 9. 4. 2019, 21:49
je jasne že to prebiehalo tak nejak ako po rozpade monarchie. Istý čas sa používali šable so vzorom bez zmeny, potom sa na portepeečka dávali krycie stužky (bielo červené) a vymena prebiehala postupne. jojo, byla to radost, dost jste trpěli pod "Čehúny" Chudák Jilemnický a další Češi, kteří na Slovensku učili a další, je mi z toho velmi smutno.

Altmann, riešime sablu, držme si nadhľad. Ja si mimochodom myslím ze Česi Slovensko neskutočne pozdvihli a pomohli v časoch keď išlo o existenciu národa. Vybudovali priemysel, školy, univerzity, energetiku. Slovensko v podstate nemalo inteligenciu. Otázka prečo sa 2x rozpadol spoločný štát je hlbšia a ja nejdem špekulovať. Berme dejiny aké sú.

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#27 10. 4. 2019, 12:18

Nějak jsem nasratý na celý svět!
Studoval jsem na Slovensku, Slovensko mám rád a co se nám povedlo. Byla to jedna skupina Československých lumpíků a dnes mám extra lumpíky Slovenské, extra lumpíky České, počet obyvatel je zhruba stejný a zlodějina je téměř legalizovaná.

No, ale ta šavle má přednost.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
petko490

Uživatel

Zaregistrován:
30. 1. 2025

#28 30. 1. 2025, 07:32
pertepee se dá koupit v dobrém stavu na aukru, kolem 2500czk. Jestli uvažujete o prodeji šavle, napište, dám dobrou nabídku

dajte mi kontakt na vas

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.