Prosím o radu.
Při pročítání novin z roku 1849 jsem narazil při uvádění platidel na výraz "půlky a čtvrtky jednotek". Nějak nejsem sto vypátrat, co to znamená. Nikde jsem nenašel, že by existovali papírové zlomky zlatky. A třicetikrejcarové mince taky ne.
Celý text je:
Stává se často, že se nám v předplatních penězích také rozličné papírové dvacetníky a desetníky buď od venkovských měst neb jednotlivých osob vydané zasílají. Činíme vážené obecenstvo pozorná, že takové ze známých příčin přijímati nemůžeme, protože jsou několik míl od svého urození jen papír a ne peníze, a žádáme, aby se nám buď půlky a čtvrtky jednotek, neb ražené peníze aneb dvacetníky a desetníky od obce Pražské vydané zasílaly, jinak sobě každý
připsati musí, kdyby se na jeho zásilku žádný ohled vzíti nemohl.

Autor článku má na mysli krejcarové nouzové peníze (poukázky - zlomky zlatého), které vydávaly obecní nebo městské úřady, jednotlivé bankovní domy, ale i různé instituce i soukromníci v letech 1848-1850 pro potřebu vykrytí katastrofálního nedostatku oficiálního drobného oběživa. Proto nabádá odběratele, aby zasílali oficiální měnu nebo nozovky vydávané v Praze, kde zřejmě sídlilo vydavatelství těchto konkrétních novin (viz obrázek).
Protože nouzovky garantoval vyměnil za oficiální měnu pouze emitent, bylo by nemožné objíždět Čechy a v každé obci s nějakým předplatitelem či odběratelem směňovat tyto drobné položky za oficiální měnu. To by se vydavateli sakra prodražilo.
Obrázky:

Dík za odpověď a obrázek. Nouzové peníze, tj. dvacetníky a desetníky od obce Pražské vydané, jsem pochopil, o těch psaly tehdejší noviny mockrát. Ale já si myslím, že označení půlky a čtvrtky jednotek pojmenovává něco jiného. Už proto, že dvacetník ani desetník není půlka nebo čtvrtka zlatky.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.