Děkuji moc všem za odpovědi. Musím z Vašich příspěvků usoudit, že to nebude jednoduché, ale každý koníček vyžaduje určitou úroveň znalostí, které většinou přijdou postupně časem. Také děkuji za nabídku katalogů, ale zkusím si najít nějaké sám, zde nechci nikoho obtěžovat. V nynější sbírce mám také několik stovek známek z Československa II., ale jsem více nadchnutý do dřívější doby (do 1945). Pokusím se známky lépe uskladnit a poté začnu s katalogy. Uvidím, kam mě to potáhne, ale chci směřovat - i v případném zkoumání historie - do doby ukončení WWII. Starší známky z této doby, které mám, na mě (i skrz mé zkoumání hodnoty) dosti promluvily. Děkuji

Určitě nikoho neobtěžujete, tohle fórum má sloužit k výměně informací.
Pokud to chcete sbírat jako generální sbírky (všechny známky z daného období na daném území - což jsem tak nějak pochopil) a zaměřit se na naše území (což dělá většina začínajících filatelistů - pokud nesbírají témata jako třeba letadla, zvířata... to zvažte), tak začít se určitě dá poměrně snadno i s obdobím protektorátu čechy a morava (1939-45) pokud vás to bude bavit víc, tam jsou dražší pouze první přetisková série a připouštěcí terezínská nálepka (+ nějaké kupony), známek není mnoho a posbírá se to celkem snadno... pěkná základní sbírka bezvadných známek bude klidně za 2-3tisíce korun, pak to lze různě doplňovat kupony atd...
pro toto období je navíc volně dospuný "kapesní" katalog od Pofisu, pro začátečníka stačí, ke stažení zde: https://www.frantisekbenes.cz/katalog-protektorat-cechy-a-morava-1939-1945/
paralelní období na Slovensku - tzv. Slovenský Štát (1939-45) už je náročnější, ale i tady se dá posbírat za pár tisíc korun pěkná základní sbírka, i zde je volně ke stažení kapesní katalog od |Beneše:
https://www.frantisekbenes.cz/katalog-slovensky-stat-1939-45/
obě tato období bych se snažil už od začátku sbírat v kvalitě ** (tedy bezvadné s lepem bez nálepek), u těch přetiskových sérií se asi dá přimhouřit oko a vzít to v kvalitě * (čistá s lepem a nálepkou)
pro potěchu oka lze samozřejmě sbírat i razítkované, záleží na vkusu každého... (tyto jsou až na výjimky za zlomky cen čistých, prodává se to na kila za pár korun)...
Československo I. (1918-1939) bych pro začátek rozhodně nedoporučoval, hned první série Hradčan je náročná znalostně i finančně a navazující přetiskovaná PČ1919 se vpodstatě posbírat komplet nedá a je jedno kolik máte peněz... pro toto období platí, že hezká základní gen. sbírka je tak za 30tisíc (a to bude dost děravá a dražší položky budou na nálepkách!), okolo 100tisíc už to bude celkem pěkně zaplněné a kompletní sbírka je tak za milion a víc (bez rarit), sbírá se to roky, musí se čekat na dražby a existovat jich bude jen pár...
např. i tento exponát ČSR I.: http://www.exponet.info/exhibit.php?exhibit_ID=362&lng=CZ (pokud je v kvalitě **, tak odhaduji cenu k milionu korun) je značně nekompletní... takhle nějak vypadá hezky uspořádaná generální sbírka na albových listěch (tedy nikoliv v zásobnícíh)
no a rakousko-uhersko (1850-1918) je kapitola sama pro sebe, to si ani takhle netroufám jednoduše shrnout... moc hezký exponát (pro inspiraci) má tenhle mladý sběratel z Jihlavy: http://www.exponet.info/exhibit.php?exhibit_ID=264&lng=CZ
na exponetu najdete mraky dalších inspirací, jak mohou vypadat hezké sbírky... (spíše celistovstí a specializace - což je poslední dobou trend, generální sbírky jsou spíše pro staromilce - třeba pro mě🙂)
ještě jednou příjemnou zábavu🙂

Sbírat se dá ledacos. Třeba automatové. Je to sice moderní*, ale je to celkem zajímavé a většinově relativně levné. akorát se to poměrně blbě shání.
*Pokud vezmeme automatové známky s hodnotou, dotiskovanou automatem. Známky, které prodával automat (nebo byly původně určeny k prodeji v automatech) jsou taky snadno dostupné, ale tam to chce už i nějaké ty "extrabuřty", bez toho to není ono. Ovšem první extra automatová, v zásadě úplně obyčejná známka (10 fill Ženci), ale s perfinem (to jsou ty dírky v obraze) AUT, tak ta je absolutně nedostupná a tím i velice drahá.
Jiní sbírají Afghánistán (viz Chlubírny), tam už to je vysloveně o vědomostech (jenom najít na těch známkách co to je za hodnota!) a někteří přetisky (jako třeba já) a to je džungle přímo pralesní. Akorát, pokud to jsou evropské přetisky, to je líp čitelné než rozsypaný čaj.🙂
Jsou lidi, kteří sbírají známky s motivem železnice a železniční známky. Taky zajímavé. Zkrátka, sbírat se dá v zásadě cokoliv a jakkoliv, jen to chce tomu dodat nějaký smysl a řád.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.