Smaragd je odrůda berylu, takže i pokud se napíše, že je to naleziště berylu, pak to také není špatně. Slovo beryl je prostě "nadřazené" a zahrnuje další odrůdy, jako jsou např. akvamarin, morganit, heliodor a spousta dalších.
Spíše bych nesouhlasila s větou: Tepelná úprava pri farebných drahých kamenoch neznižuje závratne cenu smerom na dol. (netýka sa to úpravy pri farebných diamantoch )
I když vezmu v potaz to slovo "závratně" tak s tím nelze tak úplně souhlasit. Pokud se jakékoliv drahokamy tepelně upravují pro dokonalejší barvu, popř. pokud jsou odstraňovány praskliny a pod. a tedy se v podstatě uměle mění kvalita kamene, nikdy nebudou mít hodnotu, jako přírodní kámen stejné čistoty a barvy vzniklý přírodně. Takže naopak, tvrdím, že je to velmi podobné, jako u diamantů, i když je to dost relativní tvrzení.

Díky za komentáře, bohužel barva toho prvního ač pěkná není ta úplně tmavě sytá, spíše asi takový sytější střed(laicky řečeno), ale má moc pěkný třpyt.
Ten druhy sice je asi surovinou smaragd a byl tak jako surovina přivezen, ale vzhledem k hodně světlé barvě jsem byl na vážkách(jako laik), zda nepůjde spíše právě o příbuzný beryl. Nádech barvy je opravdu velmi světlý. Bral jsem tento kus pro jeho čistotu a krásný třpyt. Přikládám ještě jeho dvě fotky.
Korunka: já se budu kát...😳
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Turtle: No paní Dráčková sice není, ale v zásadě se s tím tak trochu u několika kousků do budoucna počítá. Zrovna nedávno jsem si kreslil na papír pro dva mini kousky smaraggu (kolem 0,10-0,15ct každý) návrh na náušnice s tím, že si u zlatníka nechám spočítat co by stála přibližně jejich výroba a dle ceny uvidím.

Korunka: foceno u okna na bílé čtvrtce... 😋
Jak jsem psal, odstím je velmi světlý, ale zaujala mne čistota a lesk. Lokajita je ale jistě Muzo nebo Cosques, kde kamarádi nakupovali u dolů tehdy krystaly smaragdů, ale to neznamená, že se mezi ně nemohlo zatoulat i něco příbuzného (proto jsem pro slabou barvu typoval beryl), ale to já neposoudím.
Obrázky:

PS: dracek- omluva- zjistila jsem, že to máš foceno na bílém, ale tu šedou z toho udělalo světlo- když jsem si fotku upravila- jas, tak to opravdu spíše vypadá na bratříčka akvamarin, než smaragd. Hlavně akvamariny se nalézají mnohem častěji takto krásně čiré a čisté.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.