Zdravím všechny lidičky kteří se věnují tomuto ušlechtilému koníčku.
Mám takovou prosbu chtěl bych také začít sbírat mince ale nevím s čím bych
měl začít. Když se dívám na Aukro tak bych to nejradši koupil všechno samozřejmě to nejde. Můžete mě poradit jak začít .

Peníze nejsou problém. Když čtu některé příspěvky tak abych se bál něco z toho aukra koupit. Jinak děkuji za pomoc na aukru jsem viděl prodávat sbírku česka asi za4 600 skoro kompletní tak nevím. Katalog si koupím určitě ale nejdřív musím zjistit co by mě nejvíce bavilo.

Začít tak jak začínal každý🙂 ... sbírat postupně ČSR, ČSSR, ČSFR, mezitím se seznamovat obecně s numismatikou, studovat knihy (nemusí se nutně kupovat, stačí zajít do knihovny). Až bude člověk trochu oťukanější, zjistí kolik co stojí, kde se to dá sehnat, u koho se dá něco sehnat za dobrý peníz... Prvně je tedy fáze kdy člověk sbírá tzv. všechno, vše co mu přijde pod ruku. Postupem času začne zjišťovat, že ho to až zas tak nebaví, nebo že už má co chtěl, popř. že toto období není tak lákavé jak by chtěl a začne se zaměrovat pouze na jeden směr. Např. Pražské groše, Denáry, Antika, Cizina ... atd. Ale do těchto období se nelze vrhnout hned, chce to studovat literaturu a více zkušeností, které člověk získá až postupem času. Ale to je běh na dlouhou trať, která trvá měsíce, či léta...
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Pokud budete kupovat mince převážně na Aukru nebo Ebay, tak doporučuji si vždy cenu mince, kterou chcete koupit, porovnat s některým z aukčních katalogů (www.numismatika.cz) a docílenou cenou. Jinak si myslím, že nemusíte začínat s ČSR nebo dokonce sbírat vše - ale v tom případě musíte investovat své prvotní finance do literatury (bude se jednat přinejmenším o tisícové částky) - a pak dlouho a podrobně studovat. Každou minci, kterou potom budete chtít koupit si najdete v literatuře, podle odkazu na literaturu ji identifikujete v aukč. katalogu, zjistíte cenu a pak se teprve rozhodnete, zda ji koupit na internetu nebo ne. Časem stejně asi zjistíte, že kupovat jen na internetu se nedá a vyrazíte na některou z aukcí - tam zjistíte, že to, co skupováním mincí na internetu budujete několik let, jde s dostatkem financí koupit na jedné aukci za 20 minut - takže pokud opravdu máe dostatek peněz, vyrazte párkrát na některou z nečlenských aukcí, sledujte dění kolem sebe a ceny a dřív nebo později se určitě seznámíte s někým, kdo vám pomůže. Pro začátek bych vám ale radil nekupovat nic "z ruky do ruky", protože bez dostatku zkušeností vás někdo akorát tak obere.

Takže... defakto jak řekl vassi... ono se to prakticky může přeskočit, ale to nadšení prvotní - je mít co nejvíc mincí ze všech možných koutů, to v každém přetrvává a každý by si tím asi měl projít, aby zjistil, co ho vlastně baví, aby věděl u čeho že to má vlastně zakotvit... protože je jasné, že Tě na začátek nebude bavit hned číst knížky, ale spíš kupovat mince🙂 a mezitím kupováním základních mincí si všechno pročítat a studovat. Tak jsem to vlastně myslel.
Já to beru podle sebe... mě nikdo ohledně mincí neradil, všechno jsem si zjišťoval sám, podle všech dostupných informací co jsem měl. Později jsem o tom dokonce vytvořil stránku. Takže defakto vše co je pro numismatiky nejdůležitější jsem shrnul zde: www.coins.blog.cz , protože mě samotnému tyto informace trvalo sehnat z různých zdrojů dlouho ... prvotní je ale také naše mateřská loď ... www.sberatel.com/mince .. kam musí každý zabrouzdat..
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Asi snom kazdeho zberatela je mat kompletnu zbierku z urciteho obdobia, konkretnej krajiny, pripadne tematiky. Preto je treba byt triezvy pri stanovovani si cielov. Zacat zberatelsku karieru napriklad Rakusko-Uhorskom je nie velmi stastne (neodporuca 9 z 10 numizmatikov, hehe😃). Vhodnejsie je zamerat sa na nieco rozsahom nie prilis velke. Trebars Cesko 1993- a pripadne to zuzit na obehove mince.
Alebo taka 1. CSR... ak odmyslime kusocky typu 5h 1924, tak sa kompletna zbierka da pozhanat celkom lahko.
Slovensky stat 1939-45 je tiez jednou z takychto "lahsich" zbierok. A ked sa dobre nastartujes, tak sa po prvych uspechoch mozes vrhnut do niecoho zlozitejsieho😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.