Pro ověření pokusu na čištění mincí scháním dva kusy velmi zkorodovaných stříbrných mincí.
Výsledky mých drobných pokusů s čištěním se shodují s výše uvedeným článkem. Pouze bych je chtěl ještě ověřit na dvou velmi znečištěných mincích, který je vhodnější.
Jelikož jsem nemohl vyzkoušet ultrazvuk, jsou mými favority Ocet a preferovanější kyselina citrónová.
Pokud by jste někdo mohl postrádat ( například hledači ) dvě přibližně stejně velmi zkorodované mince, dejte vědět. Já mám ty své v relativně slušném stavu, takže tam bych si toho moc neověřil.
Jinak dříve jsem uváděl možnost čištění kypřící prášek a kus alobalu. Tak to byla pěkná kachna ( tam se ČT pěkně sekla ). S mincí to za 2 dny neudělalo vůbec nic.
Dejte vědět, jsetli by jste mi někdo neposkytl dva vzorky, jinak budu muset něco příšerného koupit.
Předem velice děkuji.

kyprici prasek (je-li v nem jedla soda) funguje naprosto perfektne. musi se to povarit. zkousel jsem to pred cca 3 tydny... podle me je to ale postup velmi brutalni a na svoje mince bych ho urcite nepouzil. na starsi mince rozhodne nedoporucuju...
udajne dobry je i CHELATON 3 (mam ho tady a na zkouseni se teprv chystam, snad zitra konecne)
ultrazvuk je celkem k nicemu, pokud se jedna o "necistoty" v chemickem smyslu (pevne vazana vrstva sulfidu apod.)... tolik aspon me zkusenosti - rozpracovane viz: http://www.richtera.cz/numismatics/interest/cleaning_ag.html
dalsi zalezitosti (cpavek, HCl+ethanol) budu jeste proverovat. doporucuju se vsak temto vecem vyhnout. nic se nema prehanet.

Vím, že reaguji na starý příspvek. Nechtěl jsem zakládat zbytečně novou diskuzi. Toto není reakce na původní příspěvek. Pouze jsem využil dříve založeného fóra, které nejvíce odpovídalo danému problému.
Ocet také není můj favorit. Bohužel při prvním pokusu mi vyly špatně fotky před čištěním, takže nevím, na kolik poškodil mince. V mém pokusu po odstranění té zelené potvory bylo patrné poškození povrchu mmince. Což se u kyseliny citrónové neprojevilo. Proto bych rád provedl pokus znova. Bohužel nemám k dispozici mince v horším provedení.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.