Profilový obrázek
Rradek27

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2025

#1 1. 3. 2025, 19:44

Dobrý den,

Pokusil jsem se zjistit si přibližnou cenu sám hledáním na internetu. Porovnal jsem několik známek z první stránky a už mám několik tisíc eur🙂 Můžete se prosím někdo podívat a říct mi přibližnou hodnotu? Mám celkem dost známek a rád bych si je zkontroloval sám ale moc mi to nejde. Můžete mi poradit nějaký katalog nebo stránku podle které dokážu i jako začátečník určit o jakou známku přesně se jedná a jaké je její reálná hodnota? Předem děkuji za každou odpověď Rradek27

Profilový obrázek
Columbo

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2022

#2 1. 3. 2025, 21:27

Můžete mi poradit nějaký katalog nebo stránku podle které dokážu i jako začátečník určit o jakou známku přesně se jedná a jaké je její reálná hodnota? Předem děkuji za každou odpověď Rradek27

Je to veľmi jednoduché.

1. Každú známku nascanovať (stačí 200 dpi)
  2. Obrázok vložiť do Google Lens https://www.google.com/webhp?hl=sk&sa=X&ved=0ahUKEwiZzpvy2emLAxV67AIHHd2gAsEQPAgI ( ikonka "Vyhľadávanie podľa obrázka" )
  3. Po zistení o akú známku sa jedná vyhľadať jej trhovú cenu (ideálne na aukčných serveroch typu e-bay, aukro, delcampe, allegro, ... alebo v ukončených aukciách v aukčných domoch).
  4. Ak chcete zistiť katalógovú cenu, tak pozrieť do tlačených, alebo digitálnych katalógov.
Profilový obrázek
Columbo

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2022

#3 1. 3. 2025, 22:48

Sú aj rôzne apky pre šikovné telefóny, kde sa spraví fotečka a hľadá sa ... Takže bez skenovania ...

Profilový obrázek
Rradek27

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2025

#4 1. 3. 2025, 23:46

Google lens

Tohle mi ukázaly první dvě známky které sem do něj vložil. Vím odkud je tato známka a jak se jmenuje. Nevím ale v kolika letech byla vydávána a kolik typů díky tomu a jiných okolnosti vzniklo. Nebavim se teď o konkrétní známce ale o situaci kdy mám známku a lens mi najde úplně stejnou za 10 000 a druhou úplně stejnou nikdo nechce za korunu. Samozřejmě je v popisu napsano např. Známka 1851 a u druhé 1852 ale takto mou známku neidetifikuju. A každou známku nafotit a hledat takto Lensem nikam nevede. Mám dost známek určitě moc na to abych to tímhle způsobem někdy dokázal identifikovat. Většinou jedině co zjistím je, že je možné že vlastním vzácnou známku ale pravděpodobnější je že je to ta za korunu. Jsem ochotný investovat do nějakých katalogů nebo čehokoli co mi pomůže přesně identifikovat nebo poradí na jaký detail se zaměřit a podle toho hledat. Nejsem naivní a proto by mi pro začátek stačilo orientovat se v německých známkách. Aplikace a google lens mi zatím moc nepomohly, navíc Lens je zdlouhavé hledání ze kterého většinou o moc chytřejší nejsem. Nějaký přehled určitě mám ale rád bych se posunul dal....

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#5 2. 3. 2025, 05:34
Google lens Tohle mi ukázaly první dvě známky které sem do něj vložil. Vím odkud je tato známka a jak se jmenuje. Nevím ale v kolika letech byla vydávána a kolik typů díky tomu a jiných okolnosti vzniklo. Nebavim se teď o konkrétní známce ale o situaci kdy mám známku a lens mi najde úplně stejnou za 10 000 a druhou úplně stejnou nikdo nechce za korunu. Samozřejmě je v popisu napsano např. Známka 1851 a u druhé 1852 ale takto mou známku neidetifikuju. A každou známku nafotit a hledat takto Lensem nikam nevede. Mám dost známek určitě moc na to abych to tímhle způsobem někdy dokázal identifikovat. Většinou jedině co zjistím je, že je možné že vlastním vzácnou známku ale pravděpodobnější je že je to ta za korunu. Jsem ochotný investovat do nějakých katalogů nebo čehokoli co mi pomůže přesně identifikovat nebo poradí na jaký detail se zaměřit a podle toho hledat. Nejsem naivní a proto by mi pro začátek stačilo orientovat se v německých známkách. Aplikace a google lens mi zatím moc nepomohly, navíc Lens je zdlouhavé hledání ze kterého většinou o moc chytřejší nejsem. Nějaký přehled určitě mám ale rád bych se posunul dal....

Radku, hledání webem podle fotky Vám najde o jakou jde známku a hledáním v aukcích naleznete, jak se draží "pravá" známka. Nic víc.

Staroitalské státy, kde jste si dal práci nalézt nějaký validní výsledek je jedna z nejvíce falšovaných oblastí, zejména Vaše fotka č. 8, kde jsou ty takové hodně lakované známky papal state.

Podstatnou záležitostí pro vás je, odkud ty známky máte. Něco jiného je získat ji po pradědečkovi, něco jiného koupit bez opatrnosti a prověření na ebay.

Pokud se chcete posunout dál, vezměte jednu známku a googlem hledejte výsledky. Máte velmi dobré webové stránky na pomoc při určení falsifikátu, například classerboardes nebo se třeba podíváte v diskuzi na jiném foru, například světovém foru : https://thestampforum.boards.net/ ,nebo italském foru...

Ještě snad rada, podívejte se na zadní stranu známek. Pokud bude na každé značce nějaký malý podpis, značka, pak by jste "mohl" mít hodnotné známky. Pokud ani na jedné není nic, pak máte v lepším případě známky neověřené. Například u německých známek /máte tam staroněmecké státy/ již v katalogu michel udávají, že jejich hodnoty se vztahují pouze! na ověřené známky.

Ale jak sám píšete, o tom je také filatelie. Pravděpodobně máte známky za korunu, ale možná...

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 2. 3. 2025, 05:55
Profilový obrázek
Columbo

Uživatel

Zaregistrován:
22. 4. 2022

#6 2. 3. 2025, 13:42

Rradek27 – ja som môj včerajší príspevok (ako odpoveď na citovanú časť) formuloval veľmi zjednodušene. Veľa k danej problematike napísal koolabs.
Áno Lens Vám pomôže určiť štát / emitenta konkrétnej známky a rok (roky - ak ich bolo viac) jej vydania. Potom je možné, že konkrétna známka mala viac druhov / typov zúbkovania, bola tlačená na papier s rôznymi priesvitkami, pri tlači boli použité viaceré odtiene farieb, boli tlačené viacerými tlačovými technikami , môžu mať doskové, alebo tlačové chyby (ktoré ich cenu zvyšujú), známky môžu byť s doskovými číslami / značkami, kupónmi, môžu byť vo viacblokoch, v prípade razítkovaných môžu mať zberateľky hodnotný odtlačok razítka a podobne ...

Proste na cenu známky vplýva viacero faktorov.

Ono to je asi tak, že na zbieranie známok stačí len nejaký ten kapitál / budget - to je asi tak všetko.
Na to aby sa stal niekto filatelistom potrebuje óóóveľa viac - je to beh na dlhú trať.

Ja Vám fandím. Prajem Vám nech Vás neopúšťa apetít.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.