Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Potřeboval bych radu od nějakých zkušených "CEPTařů". Dostala se mi do ruky známka BDR MiNr 367 y. Má mít zoubkování 13 1/4:13. Po dlouhém přeměřování jsem ale naměřil 13 1/2: 13 1/4. Jak je to možné? Papír je určitě posforeskující, pod UV lampou vypadá známka tak jak má. Moc děkuji za vysvětlení...

Nějak jsem toto vlákno přehlédl, tak vkládám příspěvek až teď.
Já jsem zoubkování nikdy moc neřešil, ale můj Michel Cept katalog z roku 2009 udává 13 1/4:13. Ale Michel Deutschland Special 1979/80 má dokonce 13 1/2:13 (oboje pro variantu y)!
Takže by podle speciálu tvá hodnota 13 1/2 seděla, ale 13 1/4 ne. Takže by jsme tu měli tři rozměry:
13 1/4:13
13 1/2:13 1/4
13 1/2:13
Otázkou je, zda Bagel používal skutečně 13 1/4:13. Ale Dejvy to ví asi "na buben". Nebo se mýlím?

Abych mohl jednoznačně říct jaký rozměr perforačního rámce tiskárna Bagel používala, to bych jej musel mít k dispozici. Obávám se, že po 50 letech už nebude jednoduché jej dohledat😁. Takže vycházím pouze z údajů v literatuře.
Pokud jde o označení v literatuře, vypadá to na analogii k hřebenovému zoubkování Hradčan, které se dnes uvádí jako 11 3/4, ale v minulosti bylo známo i jako smíšené s rozměrem 11 1/2. Ve starších katalozích se pro tuto známku skutečně uvádí rozměr zoubkování 13 1/2:13 (a nejen starších, je to např. i ve Scottu 2008 ).
Zkusil jsem na to jít experimentálně a přeměřil jsem zoubkování u několika desítek známek tištěných v tiskárně Bagel začátkem 60. let. Výsledek mě víceméně utvrdil v mém původním předpokladu:
Delší strana známek měla rozměr mezi 13 1/4 a 13 1/2.
Kratší strana známek měla rozměr mezi 13 a 13 1/4.
U čistých známek s neporušeným lepem byl rozměr zoubkování blíže 13 1/4:13.
U razítkovaných známek bez lepu (tedy vykoupaných) byl rozměr zoubkování blíže 13 1/2:13 1/4.

Popravdě, mě to překvapilo (že neměří v palcích)! Stejně jako, že ceny do jednoho dolaru jsou uvedeny v centech (např. 10) a vyšší v dolarech (např. 3.00 nebo 500.) V novějších vydáních už myslím dávají desetinnou tečku všude.
No, možná ty dolarové hodnoty píšou jinak, teď se nemůžu podívat.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.