Nejdou mě sem vložit fotky, tak jen odkaz:
http://zuzka1973.rajce.idnes.cz/Znamky/
Vím, že to nemá žádnou hodnotu, to je mi jasné, protože jde o mé staré dětské album... Ale zaujalo mě, že známka stejné hodnoty i stejného motivu má tak odlišný odstín a sluníčkem to není... Pro srovnání jsou na prvním obrázku vyfoceny jen spolu a na druhém se známkami se stejným motivem, ale jinými hodnotami.
(Třetího obrázku si nevšímejte, ten tam mám z důvodu zjištění, o co to vlastně jde, a to si zjistím v jiném vláknu.)

To je jednoduché - protože postupně vyšly v obou barevných odstínech🙂.

Mám doma také červenou i oranžovou variantu. Červená barva byla podle nějakých předpisů vyhrazena pro známku k vyplácení běžného dopisu (proto jich máš tolik). Tisknout v oranžové barvě ji začali nejspíš kvůli tomu, že se zvedly ceny (inflace ve dvacátých letech v Německu) a červenou museli udělat jinou známku s vyšší hodnotou. Červenou mám ještě čtyřicetifenikovou, tak asi zvýšili sazbu z deseti feniků na čtyřicet.

dědek napsal/a:
Mám doma také červenou i oranžovou variantu. Červená barva byla podle nějakých předpisů vyhrazena pro známku k vyplácení běžného dopisu (proto jich máš tolik). Tisknout v oranžové barvě ji začali nejspíš kvůli tomu, že se zvedly ceny (inflace ve dvacátých letech v Německu) a červenou museli udělat jinou známku s vyšší hodnotou. Červenou mám ještě čtyřicetifenikovou, tak asi zvýšili sazbu z deseti feniků na čtyřicet.
Aha, tak tomu zase rozumím o trochu víc, díky i tobě za doplnění.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.