Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Profilový obrázek
zuzana73

Uživatel

Zaregistrován:
8. 7. 2012

#11 8. 7. 2012, 20:31

Nejdou mě sem vložit fotky, tak jen odkaz:
http://zuzka1973.rajce.idnes.cz/Znamky/

Vím, že to nemá žádnou hodnotu, to je mi jasné, protože jde o mé staré dětské album... Ale zaujalo mě, že známka stejné hodnoty i stejného motivu má tak odlišný odstín a sluníčkem to není... Pro srovnání jsou na prvním obrázku vyfoceny jen spolu a na druhém se známkami se stejným motivem, ale jinými hodnotami.
(Třetího obrázku si nevšímejte, ten tam mám z důvodu zjištění, o co to vlastně jde, a to si zjistím v jiném vláknu.)

Profilový obrázek
dejvy

Moderátor

Zaregistrován:
21. 7. 2007

#12 8. 7. 2012, 20:41
Nejdou mě sem vložit fotky, tak jen odkaz: http://zuzka1973.rajce.idnes.cz/Znamky/ Vím, že to nemá žádnou hodnotu, to je mi jasné, protože jde o mé staré dětské album... Ale zaujalo mě, že známka stejné hodnoty i stejného motivu má tak odlišný odstín a sluníčkem to není... Pro srovnání jsou na prvním obrázku vyfoceny jen spolu a na druhém se známkami se stejným motivem, ale jinými hodnotami. (Třetího obrázku si nevšímejte, ten tam mám z důvodu zjištění, o co to vlastně jde, a to si zjistím v jiném vláknu.)

To je jednoduché - protože postupně vyšly v obou barevných odstínech🙂.

Profilový obrázek
zuzana73

Uživatel

Zaregistrován:
8. 7. 2012

#13 8. 7. 2012, 20:52

Děkuji za rychlou odpověď, to mně nenapadlo... Jsem totiž úplný laik. 😳

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#14 8. 7. 2012, 21:05

Mám doma také červenou i oranžovou variantu. Červená barva byla podle nějakých předpisů vyhrazena pro známku k vyplácení běžného dopisu (proto jich máš tolik). Tisknout v oranžové barvě ji začali nejspíš kvůli tomu, že se zvedly ceny (inflace ve dvacátých letech v Německu) a červenou museli udělat jinou známku s vyšší hodnotou. Červenou mám ještě čtyřicetifenikovou, tak asi zvýšili sazbu z deseti feniků na čtyřicet.

Profilový obrázek
zuzana73

Uživatel

Zaregistrován:
8. 7. 2012

#15 8. 7. 2012, 21:33

dědek napsal/a:

Mám doma také červenou i oranžovou variantu. Červená barva byla podle nějakých předpisů vyhrazena pro známku k vyplácení běžného dopisu (proto jich máš tolik). Tisknout v oranžové barvě ji začali nejspíš kvůli tomu, že se zvedly ceny (inflace ve dvacátých letech v Německu) a červenou museli udělat jinou známku s vyšší hodnotou. Červenou mám ještě čtyřicetifenikovou, tak asi zvýšili sazbu z deseti feniků na čtyřicet.

Aha, tak tomu zase rozumím o trochu víc, díky i tobě za doplnění.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.