tak trošku z nadhledu - vzor by měl v mém chápání hlavně představovat bankovku reprezentační, vzorovou, předoběhovou, výjimečnou, hezkou..
Pokud je mateřské bance zatěžko objednat anuláty a jako vzorové bankovky si náhodně sáhne pro balíček z dávno rozjetého tisku a ledabyle kam to zrovna vyjde ho celý prodírkuje křivou perforačkou, je to bída a zoufalost. Spíš mi to přijde, že ČNB se snad ani neobtěžovala s oficiálními vzory a bankovky si pro svoje interní účely perforují jednotlivé útvary.
Ani nevím, má banka povinnost (nebo je zvykem) posílat bankovky nové emise ostatním centrálním bankám?

nevěřím tomu, že by ČNB posílala nebo perforovala bankovky z oběhu. ení pro to žádný důvod. I z tohoto důvodu vznikla tato diskuse, proč se objevily SPECIMENY na nových vzorech bankovek v oběhových stavech. A jejich výskyt je najednou nezvykle velký. Proto jsem se chtěl dopátrat, zda-li neperforuje někdo doma a úmyslně na oběhových stavech , aby to nebyl trestný čin. ČNB by si nikdy nedovolila snížit " RENOMÉ " takovou hloupostí !!!

a viděl někdy někdo anulát od emisí 70. let a výš (kromě 1000/93, která je specifická a nemůže se počítat)?
Já si myslím, že tohle jsou jediné existující "vzory" ČNB, na jiné rafinovanější vzorování se naše banka už desítky let nezmohla.
A opravdu nikdo nemá obrázky (nebo je snad šťastným majitelem) vzorů z aukce Klima 2010?
Dražily se tam i anuláty prvních sérií z Thomas de la Rue, které byly dodatečně u nás opět perforovány SPECIMEN a červeným razítkem vzor. Perforačka by bezpečně seděla i na nich.

chybotisky napsal/a:
A opravdu nikdo nemá obrázky (nebo je snad šťastným majitelem) vzorů z aukce Klima 2010?
Dražily se tam i anuláty prvních sérií z Thomas de la Rue, které byly dodatečně u nás opět perforovány SPECIMEN a červeným razítkem vzor. Perforačka by bezpečně seděla i na nich.
Uvedené odkazy směřují na letáky o ukončení platnosti vzorů "1993" - jsou tam fotky jak vzorů 1993, tak novějších - s perforací SPECIMEN + je tam vidět i série a číslo ...
http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/platidla/obeh/ukonceni_bankovky_vzor_1993.pdf
http://www.ihned.cz/download/DOT_nwsltr/PRILOHABANK_41_2_2006.pdf
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.