V demokracii funguje pravolevé kyvadlo, které se ve volbách vychýlí, buď na jednu, nebo druhou stranu. Lidé vyspělého světa si již zvykli na nějaký standard a budou volit pouze tu stranu, která jim ho zachová. Politikům jde o koryta a u moci se udrží pouze když lidem slíbí to, co chtějí slyšet. Proto se někdy chovají podle hesla po nás potopa.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Tak tak, nešvar "po nás potopa" je viditelný všude na světě, někde samozřejmě v menším měřítku, třeba v západoevropských zemích a hlavně ve skandinávských zemích s dlouholetou historickou tradicí demokracie a s vysokou úrovní kvality veřejného sektoru je daleko větší poptávka po celospolečenském konsensu, ale v nevyspělých demokraciích jako jsou země střední a východní Evropy je opravdu často nemožné se na něčem shodnout, snad s jedinou výjimkou, a tou je formování účelových koalic z důvodu následného "porcování medvěda".

Veď to je na smiech.
Včera schválili jedno, dnes napíšu toto.

Vzpomínáte na scénu z Hvězdných válek (nové díly), kdy se hlavní padouch prohlásí za aplausu parlamentu císařem s absolutními pravomocemi a zruší republiku? Tak nějak to nejspíš dopadne... Čistě akademická otázka je, jestli to tak bylo od začátku naplánované, nebo jestli to "tak nějak" vyplynulo samo od sebe. Z čiré zvědavosti bych chtěl znát odpověď, i když samozřejmě její znalost běh věcí nijak neovlivní...

Trošku mimo hlavní téma, ale myslíte, že se vyplatí schovat si EURa vysokých nominálů - 200 a 500 E? Přijde mi to na jednu bankovku docela dost velká částka, ale zase sbírka pak není kompletní. Docela by mně zajímalo, máte někdo 500 E ve sbírce?
Někde jsem čet, že se chystá vydání nového vzoru eur, kde bude i nápis azbukou kvůli Bulharsku. To by snad znamenalo postupný konec těch současných?? Nebo se mýlím? Přijde mi to jako blbost stahovat tolik peněz jen kvůli jednomu nápisu. Spíše bych to viděl, že v oběhu zůstanou dále oba vzory. Co myslíte?
dnewman@seznam.cz

Mírně analogické téma je, zda si mít nejvyšší nominály od všech českých / slovenských vzorů po roce 1993 (u ČR myslím 5.000 Kč 1993 (A), .. (B), .. (C) - z hlavy si nevzpomenu na roky vydání). Záleží jen na celkové finanční situaci - ten, pro koho je 500 euro pakatel, si je nechá, ostatní je asi oželí. Svou finanční situaci musí každý posoudit sám... Spekulovat na růst sběratelské ceny se zcela určitě nevyplatí - inflace spolehlivě v každé době zajistí značné znehodnocení.

V letošním roce by se měla ve Francii začít tisknout emise 5€ bankovek s novýmy prvky, mimo jiné i doplněním cirylice, změnou mapy, nové ochr. prvky, jako plast. průsvitka, výraznější barvy apod. Každý další rok by se to mělo zvedat o další nominál ... 2013 - 10 €, 2014 - 20€ ....

Hodně podrobností o eurobankovkách je na slovenské verzi Wikipedie:
http://sk.wikipedia.org/wiki/Eurobankovka
Staré vzory bankovek budou určitě i nadále v platnosti, toho se neboj 🙂 Hledal jsem na netu, jestli už někde je vyobrazení těch nových vzorů 5€ a 10€, ale nic jsem nenašel. Kdyby někdo věděl víc, ať napíše nebo sem hodí odkaz.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.