Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
ambasador

Uživatel

Zaregistrován:
4. 2. 2009

#1 18. 3. 2009, 15:48

Vážení kolegové, dostala se mi do rukou následující bankovka a zajímalo by mě, čím je způsoben ten světlejší pruh?

[

Obrázek vložený uživatelem

](http://sklad.obrazku.cz/obr95477_Snmek899x.jpg)

Profilový obrázek
ambasador

Uživatel

Zaregistrován:
4. 2. 2009

#2 18. 3. 2009, 16:13

ještě přikládám zadní stranu, ale tam nic patrné není

Díky za tipy

Profilový obrázek
Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

#3 18. 3. 2009, 16:31

Sice by to mohlo být z tisku, ale já bych zvažoval i variantu, že by to mohlo být z alba. Např. v NDR se dříve používaly alba dost podobná těm filatelstickým. Tedy, že se skládaly z toho zakládacího papírového proužku jako u známek, ale měly navíc o pár centimetrů výš další plastový pásek, aby bankovka držla na stěně listu. Pokud by ten byl kyselý, tak by tu stopu mohl klidně zanechat 😉

Profilový obrázek
ambasador

Uživatel

Zaregistrován:
4. 2. 2009

#4 18. 3. 2009, 16:50

Ty alba neznám. Proč by tam ale pak byla tahle tenká tmavší linka?:

Profilový obrázek
Šenfi

Moderátor

Zaregistrován:
30. 3. 2008

#5 18. 3. 2009, 17:19

Jak jsem napsal, je to jedna z možností, může to být tisíce dalšími důvody.
Ale i tu linku mohla ta páska klidně způsobit, v těch albech totiž nebyla bankovka zcela napevno, ale při otáčení listů a manipulaci s deskami měla vůli a mohla se trochu posouvat. V podstatě se bankovka v albu chová stejně jako známka, ta se taky v albu časem pohne o kousek sem nebo tam a je jí nutné po čase opět srovnat. 😉

Ber to prostě jen jako jednu z variant, samozřejmě, jak jsem už uvedl může to být třeba i chybotisk, ale já jsem holt už od přírody skeptickej ke změnám barev a chybějícím písmenům 😃
Tyhle věci zkrátka vždy určí jen odborník na základě chem., případně jiných testů a detailního prozkoumání

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.