No právě - a tak se tvoří ty vysoké ceny bankovek... Všichni kupujeme, protože, co kdyby to náhodou bylo ještě dražší. A prodejci si naší blbostí mastí kapsu. Některým ze sběratelů to nevadí, protože je co prodat a drahý nákup je kompenzovaný drahým prodejem.
I když zrovna u tohoto anulátu si nejsem až tak moc jistý, že bude marže taky tak vysoká jako u toho slovenského. 6-ti místný anulát série B se dvěma otvory a ohybem v levém okraji má v poslední aukci u Klima uvedenou cenu 35.000. Dívám se na Internet a nevím, jestli to je dosažená nebo vyvolávací cena (a tedy ani to, jestli se prodal).
Nicméně, co si pamatuju, je anulát 100/1920. Jistý nejmenovaný (velký) prodejce ho nabízel za 25.000. Neprodal. Tak zvedl cenu na 30.000. Prozatím neprodal.
Z jiného soudku: nevydané bankovky 1951-3. V jedné z posledních aukcí Klim se dosažená cena v předchozí aukci (tuším o asi tisícovku snížená) stala vyvolávací cenou v následující aukci. A všechno se prodalo.
Zkrátka a dobře: zblbí růstem cen, všichni nakupují (nakupujeme) bez ohledu na ceny a prodejci se smějí. Stejně jako s těmi byty (viz Brett v jiném vlákně) - kdo se v posledních pár letech stěhoval, si ten run na cokoliv, co má stěny, pamatuje moc dobře. (Já jsem tehdy sice draze koupil, ale ještě dráž prodal - a říkal jsem si, co je to za magora uprchlého z léčebny, že je za můj byt ochotný dát tolik peněz.) Ale krachnout by to mohlo, ať je sranda... 😈 😈 😈

Ono to nebude růst věčně, například u známek Československa 1918-39(zcela pominu po roce 1945...) rostly ceny soustavně skoro u všeho od roku 1989 až do roku cca 2000(maximálně2002) a od té doby je zase u většiny standartních věcí v různém rozsahu pokes až dodnes.
K tomu ještě v posledních 2 letech se rozprodávalo více sbírek různých podnikatelů, kteří potřebovali rezervy do podnikání apod. Takže ceny spousty věcí po cca 12-15 letech pravidelného nemalého růstu, zase cca 7-10 let naopak v různé míře docela podstatně cenově klesají a dalo by se dnes skoro říci, že je dobrý čas k započatí sbírání a kdo nyní bude chytře, s citem(a znalostmi) nakupovat zajímavé věci či budovat kvalitní sbírku, v dlouhodobějším horizontu ho čeká asi zajímavé zhodnocení těchto nákupů !!!
U Čs. bankovek naopak typuji, že to nyní přešlapuje někde kolem vrcholu a co po něm následuje snad vědí všichni...😈 😎
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.