Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
brouck

Uživatel

Zaregistrován:
6. 4. 2009

#6701 19. 12. 2010, 23:51
Chcel by som sa opytat tych co chodia po aukciach, aka je cena tam za takyto stav? dakujem

Bojím se, že na to není žádná kloudná odpověď. Tato série hold není na trhu. Nebo se mýlím?

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#6702 19. 12. 2010, 23:56
Díky moc za gratulaci. Máte pravdu, prodej bude nejspíš zastaven.

Je mi jasné, že bylo těžké se s tímto kouskem rozloučit, věřím, že cena tuto " BOLEST ZE ZTRÁTY" trochu zmírnila.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#6703 20. 12. 2010, 00:00

Přesně tak jak píše Brouck. To jak , kdybychom se ptali kolik stojí např 500 Kč 1923 ve stavu UNC??? 500 tisíc, 750 tisíc, anebo více. Nikdo neví, ve stavu UNC se neprodávají, ale ve stavu 2-3 se ceny pohybují mezi 200.000 - 350.000,- Kč.

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#6704 20. 12. 2010, 00:46

Cena bankovky 500 Kč 1923 je daná jej všeobecnou vzácnosťou t.j. vzácny je výskyt akejkoľvek série a každý zberateľ si musí kúpiť aspoň jednu, aby mal zbierku 1.republiky ako tak kompletnú.
Pri bankovke 10 Kč 1927 sa málo vyskytuje len séria O. Ostatné štyri série sú bežné. Pokiaľ niekto nezbiera bankovky na série, tak pre neho vlastne nemá cenu. Ale pokiaľ zberateľovi chýba ku šťastiu len táto séria, tak viem pochopiť, že urobí aj harakiri, aby ju dostal.
Čo sa týka "ceny záľuby", tak som si vždy myslel, že je spojená s blahobytom zberateľov v danom regióne. Pokiaľ rastie HDP, mzdy pracovníkov a zisky podnikateľov, tak súčasne rastú aj ceny záľub, ktoré si títo ľudia môžu dovoliť. To bolo pekne vidieť v posledných rokoch. Ale pokiaľ je ekonomika v recesii, tak zberatelia do záľuby peniaze nestrkajú, ba naopak sú nútení svoje zbierky predávať a ceny klesajú. A to teraz ako keby úplne nefungovalo. Na jednej strane zaznamenávame predaje zberateľov, ale na druhej existuje ešte stále dostatočný dopyt schopný tieto predaje absorbovať.
Súčasná anomália podľa mňa pramení z nedôvery voči samotnému menovému systému a tak ľudia hľadajú v záľube investíciu. Lenže presne rovnako to bolo aj s realitami. Jednoducho ta pyramída funguje len pokiaľ je stále dostatok šialencov ochotných živiť ju...

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
openroad

Uživatel

Zaregistrován:
27. 6. 2008

#6705 20. 12. 2010, 00:46

Tak ta cena aj mna dostala, no kazdopadne gratulujem k predaji a kupujucemu ku kupe. Nie kazdy ju ma v zbierke a mysli ze cena zodpoveda vyskytu.

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#6706 20. 12. 2010, 08:22

Tak jsem opět o mnoho přišel - diskuse se rozjela, "zatímco jsem spal". Netroufám si říct, jestli je cena dostatečná nebo přemrštěná, protože tuto sérii jsem v životě v ruce nedržel a ani nevím o nějakých prodejích. Brouck, gratulace!

to Fidzi: lidé sbírají bankovky různě: na nominály, na varianty (dle typu, dle série - jedno/dvojpísmenná), na série, chuťovky, pro radost, na investici atd. atd. Pro toho, kdo sbírá na nominály nebo na varianty samozřejmě 10/1927 série O "nemá žádnou cenu", protože 10/1927 nemá varianty dle typu a nanejvýš se o ní dá říct, že byla tištěná ve dvou tiskárnách (O+P+R, B+N) nebo ve dvou různých nákladech (O+P+R+B série 001-035, N série 001-210(?) - z hlavy nevím, ale je to přes 200).
Srovnání s realitami nejspíš na místě - nejspíš to s bankovkami taky bouchne. Otázka je, kdy, v čem přesně a jak moc. V Irsku jsou teď extrémně levnou záležitostí koně: dřív je každý kupoval, protože chtěl ukázat, že na to má, teď je lidé nechtějí ani zadarmo. Je otázka, nakolik se ceny kousků jako 10/1927, série O, řídí logikou a nakolik emocemi. Do kupujícího nevidíš - neznáš jeho motivaci ani (krátko/dlouhodobou) finanční situaci.
Je pravda - a zároveň škoda - že sbírání bankovek už není rovnostářská "hobby" záležitost, ale něco, do čeho už dávnou vstoupily (velké) peníze. Extrémní příklad: v 70. letech bylo 3.000Kčs za 5000/1919 sice hodně, ale byla to částka, kterou víceméně každý mohl dát dohromady. Kdo si dnes může dovolit tuhle bankovku koupit, kdyby se nějakým omylem prodávala?

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#6707 20. 12. 2010, 08:46

http://aukro.cz/item1366844910_tuzex_poukazka_50.html

Nejdřív by ta bublina mohla splasknout u Bonů - tam jsou ty ceny, co do toho lidi dávají, fakt děsivé🙂

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#6708 20. 12. 2010, 08:47

Koukam, ze se to tady pekne rozbehlo, co jsem nemel zapnuty comp🙂

Brouck> gratuluji k prodeji, podle me je to paradni cena, tipoval bych tak 40t maximalne. Myslim, ze s ohledem na cenu, za kterou jste ji koupil, je to pohadkovy zisk ...

Jeste kratce k tem 10/1927 serie O .... ja treba tento nominal na serie nesbiram, takze jsem o tehle aukci ani neuvazoval (navic bych stejne nevyhral) Pravdou je, ze se vyskytuje hodne malo. Naposledy jsem ji drzel v ruce v roce 2007, byla to hezka dvojka a cena byla 20t. Muzu si drbat hlavu, ze jsem ji tenkrat nevzal ....

trava> tu tvoji jsem vlastne videl taky, to je excelentni kousek, rekl bych, ze mozna cennejsi nez ta 200/ZAIRE ...

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#6709 20. 12. 2010, 08:51

http://aukro.cz/item1376825936_usa_l53714996a_nejvyssi_a_posledni_cislo.html

tohle mi přijde takové podivné s tím posledním číslem (pochybuju, že by se jedna jediná vloudila do české kotliny) - nevíte, jak to tam přesně funguje (zda je kontrolní číslo např. stejné, pokud se liší označení tiskové desky apod.?); konkrétně tedy u silver-certificates

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#6710 20. 12. 2010, 09:00
Tak jsem opět o mnoho přišel - diskuse se rozjela, "zatímco jsem spal". Netroufám si říct, jestli je cena dostatečná nebo přemrštěná, protože tuto sérii jsem v životě v ruce nedržel a ani nevím o nějakých prodejích. Brouck, gratulace! to Fidzi: lidé sbírají bankovky různě: na nominály, na varianty (dle typu, dle série - jedno/dvojpísmenná), na série, chuťovky, pro radost, na investici atd. atd. Pro toho, kdo sbírá na nominály nebo na varianty samozřejmě 10/1927 série O "nemá žádnou cenu", protože 10/1927 nemá varianty dle typu a nanejvýš se o ní dá říct, že byla tištěná ve dvou tiskárnách (O+P+R, B+N) nebo ve dvou různých nákladech (O+P+R+B série 001-035, N série 001-210(?) - z hlavy nevím, ale je to přes 200). Srovnání s realitami nejspíš na místě - nejspíš to s bankovkami taky bouchne. Otázka je, kdy, v čem přesně a jak moc. V Irsku jsou teď extrémně levnou záležitostí koně: dřív je každý kupoval, protože chtěl ukázat, že na to má, teď je lidé nechtějí ani zadarmo. Je otázka, nakolik se ceny kousků jako 10/1927, série O, řídí logikou a nakolik emocemi. Do kupujícího nevidíš - neznáš jeho motivaci ani (krátko/dlouhodobou) finanční situaci. Je pravda - a zároveň škoda - že sbírání bankovek už není rovnostářská "hobby" záležitost, ale něco, do čeho už dávnou vstoupily (velké) peníze. Extrémní příklad: v 70. letech bylo 3.000Kčs za 5000/1919 sice hodně, ale byla to částka, kterou víceméně každý mohl dát dohromady. Kdo si dnes může dovolit tuhle bankovku koupit, kdyby se nějakým omylem prodávala?

majkl napsal/a:

Je otázka, nakolik se ceny kousků jako 10/1927, série O, řídí logikou a nakolik emocemi. Do kupujícího nevidíš - neznáš jeho motivaci ani (krátko/dlouhodobou) finanční situaci.

Ja myslim, ze je to klasicky pripad - kupujici ma uz slusnou sbirku a hleda neco, co jeste nema. Pul roku si treba nic nekoupil a ma pripravenych 100 tisic na neco pekneho (takze se nemusi jednat o milionare, restituenta ci clena kralovske rodiny).

ano, v teto relaci byla 5000/1919 za 3000Kcs v 70. letech v podstate zadarmo. Mimochodem, nedavno jsem listoval casopisem Sberatel - vychazel ve 30. letech 20. stol. Kdyz jsem tam videl nabidku minci za koruny az desetikoruny, tak k tomu neni co dodat - v dnesni dobe nejen ze tyto mince nejsou k videni, ale kdyz jsou, stoji astronomicke penize ... Muj deda mel (tusim taky nekdy ve 30. letech) moznost koupit nejakou KYTICI od Vaclava Spaly za 4000K. Nakonec ji nekoupil ... a dneska? V pohode milion az dva ...
Proste v dobach minulych se dalo krasne investovat, i kdyz zhodnoceni trvalo desitky let ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.