Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Jozino89

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2011

#61 17. 5. 2011, 22:16
Jozino89 - síce mojou prioritou je notafilia, ale nedá mi nenapísať svoj názor na Tvoj "problém", čo sa týka rozhodovania sa pre konkrétnu oblasť (obdobie, panovníka), ktorého chceš zbierať. Podobný názor tu nepadol, ale ak by som bol ja na Tvojom mieste tak NIE MÁLO PODSTATNÉ by pre mňa pri rozhodovaní bolo prčítať si niečo o konkrétnom období/panovníkovi a rozhodovať sa aj podľa toho, ako ma zaujme konkrétny panovník, čo sa týka jeho spôsobu života ... Každý z nich bol svojim spôsobom života iný a ako som už napísal NIE MÁLO PODSTATNÉ by pre mňa bolo to ako je "môjmu srdcu blízky" Veď každá tá minca má nejakú históriu. Tá minca nie je len kus kovu (niečo hmatateľné) ale skrýva sa za ňou aj niečo nehmatateľné čo si pri pohľade na tú konkrétnu mincu predstavíš. http://sk.wikipedia.org/wiki/Habsburgovci Na stránke dole v tabuľke, keď si klikneš na konkrétneho panovníka, tak sa Ti zobrazí o ňom množstvo informácii.

Diki super myslienka , urcite si to pozriem

Profilový obrázek
Flohmik

Uživatel

Zaregistrován:
26. 10. 2008

#62 17. 5. 2011, 22:35

Franta322 napsal/a:

Děkuji moc všem za rady. Zatím se mi z návrhů nejvíc zamlouvá průřezová sbírka. Přijde mi zajímavější než kompletovat nominály podle roků a mincoven...

Začal bych následovně:
1) Kolik mám volného času a hlavně kolik finančních prostředků jsem schopen a ochoten do numismatiky dát? Stačí si prohlédnout několik katalogů z ukončených aukcí...
2) Podle toho bych si vybíral období. Antika, středověk, to vyžaduje spousty informací a je nutné studium, které nikdy nekončí. Novověk je jednoduší.
3) Jakmile budete mít alespoň rámcovou představu, co sbírat, je nutná počáteční investice do literatury. A spooousty času věnovat na sledování cen u nás i ve světě. Určitě tento bod nepodčeňovat, snížíte tím "školné" na minimum.
4) I když se tento bod začátečníkovi těžko vysvětluje... při sbírání klást důraz na kvalitu, než na kvantitu. Ale každý sběratel si tím prošel, že začal se šrotem...
5) Začít sbírat.
6) Po jisté době stejně dospějete do stádia, že budete některé části sbírky "zeštíhlovat"...jak se bude vyvíjet Váš pohled na numismatiku.

Profilový obrázek
Hanz

Uživatel

Zaregistrován:
4. 10. 2010

#63 18. 5. 2011, 07:09
Franta322 napsal/a: Děkuji moc všem za rady. Zatím se mi z návrhů nejvíc zamlouvá průřezová sbírka. Přijde mi zajímavější než kompletovat nominály podle roků a mincoven.. ...

Kompletovat nominály podle roků,mincoven,panovníků atp.může být náročné po všech stránkách, a mnohdy je to i nedostižný cíl jen pro jednoho samotného sběratele. Sbírka napříč celým obdobím je oproti tomu určitě zajímavější už jen pro množství různorodých mincí, zaujme na první pohled a jedinci dá znalosti z historie v širších souvislostech, užší specializace pak většinou časem přijde sama.

Profilový obrázek
jan322

Moderátor

Zaregistrován:
27. 12. 2009

#64 18. 5. 2011, 07:34

Myslím, že by si stačilo udělat hezkou sbírku z krejcarů tříkrejcarů a řadit je podle mincoven a micmistrů. Taky by to byla dost obsáhlá sbírka, zvláště pokud se člověk dá i do sbírání soukromých světských a církevních ražeb.

www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Profilový obrázek
Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

#65 18. 5. 2011, 16:23

Ja bych zase doporucoval prurezovou sbirku antiky😃😃.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Profilový obrázek
Jozino89

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2011

#66 18. 5. 2011, 21:16

Ja uz som pomaly rozhodnuti ze asi Leopold I:)

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#67 18. 5. 2011, 21:23
Ja uz som pomaly rozhodnuti ze asi Leopold I:)

Blahoželám,aééééé tam je potreba poriadny kapitál.😉

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Jozino89

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2011

#68 18. 5. 2011, 21:49

No ja to viem, ale tak to necham aj na moju dalsiu generaciu nech sa moj pravnuk o to postara:):)

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#69 18. 5. 2011, 22:45

za tie prachy by si si mal uzivat ty a nie tvoj pravnuk. co je to za logiku?😃

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Jozino89

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2011

#70 19. 5. 2011, 08:41

myslim na dozieranie zbierky:)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.