Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Franta322

Uživatel

Zaregistrován:
16. 5. 2011

#1 16. 5. 2011, 10:43

Ahoj,

někde na fóru jsem našel moudrý článek, který srovnával sběratelství s cestováním. Podobně jako si cestovatel naplánuje cestu dřív, než na ni vyrazí (pokud vůbec), má i sběratel mít předem vytyčený cíl s ohledem na své možnosti.

Na sbírání obecně se mi líbí systematický přístup, na starých mincích mě zvlášť přitahuje jejich estetická hodnota a určitá romantika, kterou z nich cítím. To se týká pouze mincí starších než z období první republiky.

Chtěl bych Vás proto poprosit, abyste mi poradili nějaké cíle, ke kterým lze ve sbírání mincí směřovat a kterých lze reálně dosáhnout. Jinak řečeno, až bude sbírka hotová, co by měla obsahovat a kolik mě její sestavení bude stát.

Numismatika se mi líbí, ale pokud zjistím, že na vytvoření pěkné sbírky nemám dost peněz, za každou cenu sbírat nemusím.

Předem díky za odpovědi,
Franta

Profilový obrázek
LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován:
30. 5. 2009

#2 16. 5. 2011, 10:59

Popravdě numismatika je o finančních prostředcích. Ale také záleží na sběratelském zájmu.
Je dobré mít vidinu čím se zaobírat a postupně si o tom shánět informace.
Uvedu příklad: Zvolíš si jako období svého zájmu 1 Koruny Františka Josefa I.
První co by jsi měl tedy udělat je sehnat si informace (knihy, internet) o ražbě těchto mincí v daném období a také v jakých cenových realcích se tyto mince objevují. No a pak teprve začít utrácet.
A takhle to je u každého zvoleného období. Jsou například sběratelé kteří zbírají 3 Krejcary Ferdinanda II. podle mincmistrů, jiní zase pouze jednu mincovnu apod.
Takže první bych si vybral oblast zájmu a od toho se také odvíjí kolik peněž se do toho vrazí. Stačí nějakou úzkou a česem jí můžeš rozšiřovat 😉

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Profilový obrázek
xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

#3 16. 5. 2011, 11:43

Doporučuju stříbrné pamětní mince 1945-53 posbírat v kvalitě 0/0 (nebo RL).
Je to 8 levných mincí, je jich hodně a ta sbírka je moc pěkná! Člověk se seznámí s numizmatikou, obchodama, cenama atd. a dá se to poskládat za měsíc (1/2 roku max.) Obchodovatelnost a likvidita je při rozumných cenách při nákupu obrovská!

A hlavně nepřeplácet! Ale spíš si počkat...

Sbírka se dá potom rozšířit na stříbro 1918-1945, případně na slovensko (39-45).
Ceny jsou už vyšší, ale ne nereálné (kromě 10,- 33)

Pokud se to podáří dát dohromady v +1/1+ komplet, tak už je to pěkná hromádka...

A hlavně koupit si katalogy a sledovat ceny!!!!!!!!!! 😎 Cena katalogu na toto období je zanedbatelná... Tzn. žádný výmluvy... 😁

Jinak hodně jednoduchý je ještě RU korunová měna typově, 1,- + 2,-... (až na 5,- tam už je to o financích... 1500,- min. za kus při rozumné kvalitě) Ta se dá potom rozšířit na ročníkovou sbírku, tam už je to ale jen o financích vs. kvalitě.
Do začátku bych doporučoval typově v +1/1+ NEJHŮŘ! 👿

Co já vím, tak je v čr ještě oblíbené německo (Výmarská rep. Ag) a nebo 10 krejcary... (RU)

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

Profilový obrázek
tomi

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2010

#4 16. 5. 2011, 12:05

ja som zacal zbierat mince od zaciatku ceskoslovenska, rozsiril som to o mince ceske a slovenske po roku 1993 a teraz dokaldam aj eura a aj bankovky postupne pribudaju
vsetky rocniky postupne ako katalog
co sa tyka financii...nieco drahsie, nieco lacne, nieco som preplatil, nieco kupil lacno, na zaciatku som bral vsetko zaradom, postupne som povymienal za lepsie kusy (lepsi stav minci) a vacsinu tych co som mal navyse, som pustil hlavne zaciatocnikom za babku, tak som mal nejake peniaze, aby som kupil zase nieco lepsie
zalezi len na tebe co chces zbierat, kolko casu tomu venujes a kolko penazi si ochotny do toho dat

hlavne je ale to ,ci ta to nadchne a bude bavit😉

joeolahfamily@azet.sk

Profilový obrázek
roland22

Uživatel

Zaregistrován:
29. 8. 2007

#5 16. 5. 2011, 13:15

ja napríklad nemám žiadne vyhranené obdobie ktoré by som zbieral, zbieram všetko čo sa mi páči a môžem si to dovoliť 🙂

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#6 16. 5. 2011, 13:19

xstancl1 napsal/a:

...
Do začátku bych doporučoval typově v +1/1+ NEJHŮŘ! 👿

Co já vím, tak je v čr ještě oblíbené německo (Výmarská rep. Ag) a nebo 10 krejcary... (RU)

Nevim jestli jako zacatecnik bude schopny poznat rozdil mezi 1/1 a -1/1-. Vysledkem bude, ze nakoupi draho. Krom toho u modernich minci tezko pozna padelek, proti tomu je i v tomhle ohledu demonizovana antika mnohem bezpecnejsi (levne padelky tam jsou, ale jdou lepe rozeznat).
Jinak v CR jsou hodne oblibene take prazske grose, ale nevim, jestli je zrovna nejrozumnejsi zacit zrovna s timhle.

Profilový obrázek
Jozino89

Uživatel

Zaregistrován:
13. 3. 2011

#7 16. 5. 2011, 13:26

Teda mozem sa opytat aky je rozdiel medzi 1/1 a -1/-1 nikde som to nemohol najst dakujem

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#8 16. 5. 2011, 13:30

najlepsie je nezacat zbierat vobec nic... a mas svaty pokoj

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
xjert01

Uživatel

Zaregistrován:
17. 8. 2010

#9 16. 5. 2011, 13:37

tenzor: sbirat prazske grose bych rozhodne nedoporucoval...tu uz spis tu antiku😁

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#10 16. 5. 2011, 14:12

Antiku radsi ne, uz tak mi unika na aukcich prilis mnoho hezkych kousku, kdyz nechci preplacet😉
Samozrejme, v tom co napsal jano je kus pravdy.😆

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.