Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Na začiatok asi stači Borek.
http://www.amazon.com/Borek-Ganzsachen-Spezialkatalog-Deutschland-1850-bis-1932/dp/3870910364
mamabc1234@gmail.com

Dobry vecer,
neviem ci tvojej otazke celkom rozumiem..Vystrizky?
Na vystrizky celin katalog neexistuje. Samozrejme ze sa kazdy venuje tomu co sa mu paci, ale vystrizok je pre sberatela ako poskodena znamka bez zubkov...
Vela vystrizkov najdes v starych albumoch, köly predtlaci - vystryhnute casti s celin vo velkosti predtlaceneho miesta...
Ina vec je, ale v tom pripade velka rarita - vystrizok ktory posta akzeptovala a je prilepeny na dopise.
S peknym pozdravom A.

Hezký den,
z katalogu Speciál jsem ofotil ukázku, o co jde. Ono se to takto "vystřižené" v dávné minulosti sbíralo. Dokonce se ty známky "obstřihovaly" přesně podle okrajů klidně i do oválu. Jeden sběratel mi ukazoval předtištěné album na takovéto výstřižky tak z počátku minulého století. Teď to asi nikdo moc (u nás) nesbírá - je to spíše taková kuriozita. Ale jsou to graficky často moc hezké věci - skoro bych řekl hezčí než známky.
Pokud to ostatně někdo máte, rád to za rozumnou cenu odkoupím - obvykle se to spíše různě válí nevyužité a mě to udělá radost.
jS
Obrázky:

Hezký den, nulovou hodnotu nemají, pročež se na aukru nebo na burzách občas prodávají a dokonce někdy za docela hodně peněz - někdy i v řádu stokorun. Ostatně ani v tom speciálu nejsou bezcenné - je to ta přestřižená obálka. A kdysi to byla sběratelská oblast a může to mít možná moc hezkou sběratelskou historii. No, a má to jednu velkou výhodu - asi zde nebude tak velký problém s padělky a podvody :-)
jS

Tu si to mozes pekne pozriet:
https://www.philasearch.com/de/i_9089_139704/countryurl/9089-0020021826.html?breadcrumbId=1446480226.5766&row_nr=22
Briefstück - cast dopisu, s GAA

Ano - to je ono, o čem mluvím. Také takové mám. A vida 40EU - cenu to má. Ale existují i dokonale "obstřižené" neražené, protože se to tak prý kdysi sbíralo. Jak jsem psal, viděl jsem i předtištěné albové listy na tyto "výstřižky" tak okolo 1900. Ono je to asi trochu terminologicky nejasné. Speciál to značí GAA, ale není to uvedeno u všech státu. Obvykle to vypadá jako reprodukce, které jsou na té skenované stránce. Podobně často je to ale třeba vystřižený ovál. Přijde mi, že je to takový pozapomenutý" obor, který je v podstatě hodně hezký. Ta knížka, kterou mi kolega doporučuje je vydaná v roce 1978 - a špatně se shání. Tj. evidentně to moc nikoho nezajímá. Seženu ji a pak napíši, pokud se dozvím něco zajímavého. No, ale je to tak 100 EU😞
Rozhodně v tom ale tápu a ani na burzách jsem se od sběratelů moc nedozvěděl. Budu tedy vděčný za každou informaci. Skoro uvažuji, že se tomu budu víc věnovat - opravdu je to reálně moc hezké. Sbírání obálek by mě moc nebavilo, ale tohle má docela "šmrnc", byť známky to nejsou. Zase ale ta pohoda, že to nejspíše nejsou padělky, nemusím řešit novotisky a tak :-)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.