Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#21 27. 7. 2010, 19:28

Ale já se nehádám, jestli je na BuM nejlepší Michel, Engel, Pofis, Trojan... Jen si dovoluji tvrdit, že v ČR získá člověk daleko více informací o těchto známkách, než mají k dispozici filatelističtí sběratelé i obchodníci v Německu. Jde zejména o archivní materiály, dobový odborný i "populární" tisk, vzpomínky pamětníků atd.

Profilový obrázek
elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

#22 27. 7. 2010, 21:28

No treba nemeckej Michel Special u arsiku odjakziva chybne uvadel (stale uvadi?) napr. hrebenovy zoubkovani 14. Pricemz arsik ma zoubkovani ramcovy (hrebenovy ma archovy vydani) a rozmer je samozrejme jak u arsiku, tak i archovyho vydani stejnej (13 1/2 : 13 3/4). Navic ho ve svejch katalozich dlouhy leta vubec necisloval a pouze odbejval poznamkama o jeho existenci, jako by slo o nejaky neoficialni vydani. Pricemz zcela oficialne vydan byl (az na omezeny zpusob distribuce samozrejme). Vydani znamky i arsiku (oboje jednoznacne s vyplatni schopnosti, i kdyz u arsiku se samozr. moznost ze by ho nekdo v praxi lepil na obalku samozrejme nepredpokladalo) bylo postou oficialne ohlaseno v postovnim vestniku z 24. kvetna 43, cimz padem jde o arsik zcela oficialne uredne vydany.

elle34 (zavináč) upcmail.cz

Profilový obrázek
elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

#23 27. 7. 2010, 22:00
K hezkému vyčerpávajícímu komentáři od Elle34 mám pár poznámek...:-) V době vydání známky s Heydrichem už nebylo možno frankovat lipovými ratolestmi, městy ani krajinkami...jejich platnost skončila v březnu 1943. V běžných bezpřirážkových známkách figuroval jen Hitler, takže patrioti mohli volit jen mezí ním a Heydrichem, případně jinými pamětními známkami s vysokým příplatkem. Myslím, že uvedení názvu protektorátu jen v němčině souvisí s velkým zájmem, který o tuto známku předběžně projevovali zájemci přímo v Německu. Takže část nákladu a případné neprodané zbytky na přepážkách (které však posléze nekonaly) měly být určeny jim. I to je možná jedním z faktorů, proč kolem téhle známky vznikla taková spekulantská mánie - prostě se to profláklo a spekulanti počítali, že budou prodávat i do Říše - což také posléze činili. Poznámka závěrečná se týká nákladu známky...oficiálně to, myslím, nebylo nikdy úředně zvěřejněno a předpokládám, že náklad uváděný v katalogu POFIS se odvozuje od finanční částky, která byla předána nadaci Reinharda Heydricha. Nicméně, počet Heydrichů určitě musel být nižší než ostatních pozdějších pamětních známek - těch zbyly kvanta a sehnat například celý arch je naprosto bezproblémové na rozdíl od archu Heydricha, který se jen tu a tam objeví na nějaké aukci či na Aukru a musíte za něj vyplajznout nejmíň 1000 Kč, ale spíš daleko víc. Jak jsem tak pozoroval na internetu, stává se tato známka celosvětově kultovní záležitostí sběratelů válečných memorálií a také neonacistů, takže bývá často nabízená v různých zahraničních internetových army shopech a to za cenu mnohem vyšší než katalogovou...celý arch tak mezi 200 až 400 Euro...

´
Prave se koukam do katalogu :-) No v dobe vydani znamky s Heydrichem byl jeste cca mesic v platnosti zcela bezpriplatkovej a politicky zcela korektni postilion na koni :-), lehce priplatkovej taktez neutralni Karel IV., Petr Parler a Jan Lucembursky, a hlavne taktez bezpriplatkova a neutralni serie Richard Wagner ktera mela platnost az do 30.9.43. Nejhorsi asi bylo obdobi 10/43 az 4/44.. to bylo v platnosti; na postach se to hemzilo opravdu jen samyma vyrocima protektoratu s hakovyma krizema, tezce priplatkovejma orlicema a portrety "Vudce" :-) 12.5.44 vysel (ac priplatkovej) Smetana, to bylo ceskejm patriotum zas dobre :-)

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#24 29. 7. 2010, 08:47

Pro Wjem: Pošlete mi svoji adresu na e-mail: Jaromir.Petrik@seznam.cz a já vám výstřižek pošlu.

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#25 29. 7. 2010, 09:01

Ohledně protektorátů uvedu zajímavosti ve srovnání s Německým protektorátem Čechy a Morava 1939-1945 a Britským protektorátem nad Afghánistánem 1880 - 1919.

• oba protektoráty platily de-jure
  • v Čechách a na Moravě Němci uplatňovali absolutní moc, vraždili naše lidi a česká vláda toto řádění nijak
    nemohla ovlivnit, i když se o to snažila (prezident Hácha, gen. Eliáš)
  • v Afghánistánu bez souhlasu Afghánského panovníka nesměli Britové vůbec nic. Žádný Angličan nesměl bez přímého svolení panovníka do Afghánistánu a dokonce i britský diplomatický zástupce v Kábulu musel být Indický muslim!
    Je vidět, že nebyl protektorát jako protektorát
Profilový obrázek
elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

#26 29. 7. 2010, 18:57

Jeste se vratim k prispevku od Wjem...

Wjem napsal/a:

Myslím, že uvedení názvu protektorátu jen v němčině souvisí s velkým zájmem, který o tuto známku předběžně projevovali zájemci přímo v Německu..

No ja si myslim ze absence cesky psanyho nazvu protektoratu bylo spis dost tezce politickyho charakteru.
Heydrich byl hned po Himmlerovi druhej muz v SS - v ty dobe jeste tvrde elitni a organizace 100% arijcu.. nac tedy spinit Heydrichovu pamatku a runy SS nejakym napisem jazykem naroda, kterej mel byt castecne ponemcen, castecne zotrocen a zcela vymazan z mapy Evropy? Runy SS a ceskej napis na jedny znamce - to k sobe nepasuje. Navic ti "proradni" Cesi prece Heydricha zabili..

Profilový obrázek
elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

#27 29. 7. 2010, 19:08

Wjem napsal/a:

Poznámka závěrečná se týká nákladu známky...oficiálně to, myslím, nebylo nikdy úředně zvěřejněno a předpokládám, že náklad uváděný v katalogu POFIS se odvozuje od finanční částky, která byla předána nadaci Reinharda Heydricha.
Nicméně, počet Heydrichů určitě musel být nižší než ostatních pozdějších pamětních známek - těch zbyly kvanta a sehnat například celý arch je naprosto bezproblémové na rozdíl od archu Heydricha, který se jen tu a tam objeví na nějaké aukci či na Aukru a musíte za něj vyplajznout nejmíň 1000 Kč, ale spíš daleko víc. Jak jsem tak pozoroval na internetu, stává se tato známka celosvětově kultovní záležitostí sběratelů válečných memorálií a také neonacistů, takže bývá často nabízená v různých zahraničních internetových army shopech a to za cenu mnohem vyšší než katalogovou...celý arch tak mezi 200 až 400 Euro...

No naklad archovyho vydani RH (1 280 000) je asi opravdu jen odhad - je cca vic jak o polovinu nizsi nez naklady nekterych nasledujicich emisi. Na druhou stranu nektery predchozi emise byly vydany v nakladu ne o moc vyssim - napr. Postillion: 1 980 000, nebo i nizsim: 60h a 2.50K ze serie Richard Wagner (pouhych 930 a 980 000 kusu).
Ja bych mensi dostupnost a vyssi cenu tyhle znamky pricital spis jeji opravdu velky celosvetovy popularite (jak sam pises) nezli okolnostem nejakyho nizsiho nakladu. Na lipovy listy kanadskej sberatel militarii kasle, kdezto Heydricha mit chce..
Ona tahle znamka je celkove dost zajimava a mezi znamkama Treti rise drzi hned nekolik prvenstvi: Tenhle legendarni arsik je nejvzacnejsi a nejdrazsi znamkou Treti Rise. Jde o jedinou oficialni znamku na ktery je zobrazen (ac posmrtny) portret jinyho vysoce postaveneho nacisty, nezli Hitlera (pomineme-li par excesu - napr. propagand. angl. tisky Himmlera nebo znamku s portretem sefa Gen. Gouv. Hanse Franka). Privilegium byt portretovan na znamkach mel pouze sam Hitler (ac treba Goering na znamkach taky byt moc chtel :-) Jde o jedinou znamku Treti rise na niz jsou zobrazeny runy SS (krome portretu SS-mana z uplnyho konce valky - dubna 45 na znamce DR, a par znamek polni posty belgickejch - vlamskejch dobrovolnickejch divizi Waffen-SS), coz je pro ruzne sberatele militarii Treti rise ale i neonacisty opravdu hodne lakavy. Samotna rozporuplna osobnost Heydricha - cloveka kteryho se bali i jeho blizci "spolupracovnici". No a na zaver celej design tyhle znamky je velice morbidni a tim i hodne zajimavej..

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#28 29. 7. 2010, 19:11

zaujimave co sa clovek nedozvie o jednej znamke😲

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#29 30. 7. 2010, 20:51

Elle34: Hele Elle:-) Stran toho, proč tam není český ekvivalent názvu protektorát BuM se nehádám. Tvůj i můj názor je ryzí spekulace... Přiznám se, že jsem si této zvláštnosti nikdy nevšimnul a beru to jako dobrý podnět při pátrání po zákulisí vydání této známky. Stran toho Wagnera a jeho nákladu - zřejmě si koukal do katalogu Pofis, kde jsem si tohoto tiskařského šotka už dávno všimnul - zapomněli prostě na jedničky:-) V tomhle spíše věřím Michlu, i když i tam jsem objevil nejeden pár těžkých bot. Třebas kolem vydání aršíku francouzské legie (lední medvídek s rudou hvězdou)...
Jinak s tím Heydrich blockem máš v podstatě recht... a přidám ještě jedno nej - je to z hlediska katalogového záznamu (v Michlu) nejdražší aršík na světě - tedy pokud jde o aršíky v základní variantě. I když ne nejvzácnější - mám takový dojem, že některé sudetské aršíky měly ještě nižší náklad. A možná i španělské, ale tím si nejsem úplně jist, páč nemám u sebe katalog.

Jaromir: Už jsem poslal mail a děkuji moc za kolegiální ochotu.

Profilový obrázek
elle

Uživatel

Zaregistrován:
9. 11. 2006

#30 2. 8. 2010, 17:19

No asi mas pravdu - ted koukam do Michla a u serie 130 narozenin Wagnera tam jsou (oproti katalogu Pofis) opravdu jednicky navic :-) Abych rek pravdu obycejny-bezny-levny znamky BuM jsem nikdy nijak moc nestudoval.
Co se tyce moji teorie tykajici se vypustenyho napisu CaM v cestine, tak ta s tou tvoji samozrejme uzce souvisi - obraz znamky funguje i jako jakasi propagace, tudiz se jiste pocitalo s tim, ze se tyhle znamky rozsiri
do cely Rise..

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.