Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#81 29. 12. 2018, 20:19

Jinak chválím toho Péráka. Krásná mašina a radost řídit. Trochu mi připomínal choppera. Nízký posaz a rozjel by se z místa snad i na čtverku. Pravda,v době kdy jsem ho řídil jsem měl 90 kg a ne skoro 130 jak teď😃
Jinak já Jawky měl ale radši v té vínové barvě.

Profilový obrázek
orava

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2016

#82 29. 12. 2018, 20:22

Spoznal som ich po ručičkách, veĺmi populárny vzor u Rescha z obdobia, keď robil hodiny ešte vo Viedni.Tiež mám taký vzor na mojich hodinách.Smiem sa spýtať na číslo stroja?

Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#83 29. 12. 2018, 20:26

Hezké, ty altdojčky mají opravdu netradiční vrch a ty houslovky jsou jemné, když si vezmu období historismu. Moc pěkný..
Zeptám se, jak poznáte, že ten vrch je nepůvodní? Podle barvy laku a nebo jen podle vizuální stránky, či že jsou spojeny dva styly? Např.vrch secesní a zbytek skříňky z období
historismu?
A jak často provádíte údržbu strojku?
Četl jsem, že strojek od GB je jako mercedes mezi auty. :-)
Existují nějaké napodobeniny tohoto výrobce, nebo to existuje jen u obrazů? :-)
Děkuji

Profilový obrázek
orava

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2016

#84 29. 12. 2018, 20:30
Jinak chválím toho Péráka. Krásná mašina a radost řídit. Trochu mi připomínal choppera. Nízký posaz a rozjel by se z místa snad i na čtverku. Pravda,v době kdy jsem ho řídil jsem měl 90 kg a ne skoro 130 jak teď😃 Jinak já Jawky měl ale radši v té vínové barvě.

Áno Jawy sú v tej tmavo červené 8850 ral u nás sa to povie husia krv, aj tie moje sú v tej farbe nastriekané, fotka skresľuje, bolo vtedy slnečné popoludnie. A ta druha to 500 ohc.

Profilový obrázek
orava

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2016

#85 29. 12. 2018, 20:33
Hezké, ty altdojčky mají opravdu netradiční vrch a ty houslovky jsou jemné, když si vezmu období historismu. Moc pěkný.. Zeptám se, jak poznáte, že ten vrch je nepůvodní? Podle barvy laku a nebo jen podle vizuální stránky, či že jsou spojeny dva styly? Např.vrch secesní a zbytek skříňky z období historismu? A jak často provádíte údržbu strojku? Četl jsem, že strojek od GB je jako mercedes mezi auty. :-) ...

Robia sa repliky GB štvrtky, videl som ich na ebay, že vraj Čína!

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#86 29. 12. 2018, 20:38

už som sa stretol aj poľskou napodobeninou Gustav Becker,bohužial bolo to tak primitívne že som sa zasmial.Poliaci považujú Beckera za svojho,takže tam takéto stroje sú v móde.Existuje aj katalóg G.Beckera ale dá sa to poznať aj vizuálne,najčastejším nedostatkom je postavenie vršku oproti bedni.Mal by byť v rovine

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#87 29. 12. 2018, 20:41

Orava:
55050 Myslím, že podle jistého katalogu by to mohl být rok 1872 ale ten jste už dříve zpochybnil. Nicméně jsem se bavil s jedním starožitníkem a tyto hodiny se dělali cca 1870 - 1910 a dle toho nízkého čísla si myslím, že od toho roku 1872 by to nemuselo být vzdálené. Ručičky jsou pravda jiné ale už jsem je viděl i na Junghansech. Možná to bylo předělané. Strojek už má něco za sebou ale jedou,jedou přesně a mám z nich radost 🙂. I hlavně proto, že jsou taky takřka celé kompletní, většinou se nedochoval ten vrch. Já ho zde mám poškozený ale to je jediná vada a nechal jsem to zatím tak.

Jardelll:
Ono se tento motiv dělal i v druhé pol. 19.stol a krátce i po přelomu. Byly v tomto stylu i rámy na obrazy nebo zrcadla. Jedno takové obrovské zrcadlo mám taky. Je to skutečně zajímavé, že z pohledu historického, kdy se nám v těchto cca 50 letech shrnulo období za uplynulých pár století vzniklo i něco zcela nového a vše to bylo pak nahrazeno Secesí. Na ty hodiny musíš pohlížet jako na celek a pak se ti to vyjeví samo, že to tam nesedí. Altdojčky,správně neorenesanční hodiny, vycházely z renesance,ta zase z antiky a jako takové celé hodiny pracovali s geometrickými tvary, trojuhelník, čtverec, obdelník, nosné sloupy a hlavice. Na altdojčkách tyto vrchy nebyly, kombinace s lístečkama mohla být jen na takovýchto houslovkách. Proto mi přijde zajímavé ta kombinace secese a historismu (ty hodiny za 13 000) nebo u nábytku významný nábytkář Gerstel, který uměl spojit Baroko a secesi. Historie je zkrátka úžasná, inspirativní a obrovská. GB je vynikající strojek,já o nich tvrdím že "pojedou i hore nohama" . I když mám tu ted na práci jede strojek s vteřinovkou a ten nevím, zda rozjedu. Tak je zničený. Já každé hodiny rozeberu na atomy, vyčistím a po složení promažu. Nejedou mi celý rok v kuse ale snažím se je mazat zhruba po roce anebo podle potřeby. Vytáhnu stroj z hodin a vidím, že v mističkách je stále olej,tak tomu nepřidávám ale spíš je pustím. No a pokud vím, GB napodobují novodobé hodiny myslím z Číny ale o tom ví víc Nick, ten už se s nima i setkal nebo je viděl na fotce..každopádně jsme to spolu už jednou řešily.

Profilový obrázek
orava

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2016

#88 29. 12. 2018, 20:49

Mesačné hodiny od Rescha veľmi nízke výrobné číslo 5xxx,idú veľmi dobre na 160 ročné hodiny! Absolútny originál všetko pôvodne značené, staré sklá, korbička. Majú aj sekundovú ručičku, u Rescha málo vídané.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#89 29. 12. 2018, 20:49

Kurnik než já tu napíšu už je tu několik komentů😃. Nick: Ani ta skřínka mi nesedí k tomu strojku.. Ještě by se mohlo dodat, že Beckera po přelomu století skoupil Junghans a ačkoliv ten funguje dodnes, nebyly to kvalitní strojky ( i když úctu k nim, i po sto letech ještě jedou) a na strojcích GB je to poznat, i když stále fungovali pod svou značkou, že už to není ono. Já tu mám pod jejich taktovkou ale značkou GB ty secesní z asi 1920 co jsem tu dal fotku a ještě jedny.

Orava: No co dodat, ten půllitr..já nebudu slintat po klávesnici ale máte jeden z nejcennějších Jawáckých kusů. A sakra ceněných..já jak říkám, zdravotní stav a podmínky mi nedovolují v tomto pokračovat. A navíc, společenství sběratelů starožitností je noblesnější a inteligentnější než například spolky na srazech veteránů..já už na srazy ani nejezdím.

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#90 29. 12. 2018, 20:53

ale to nie je stroj Becker alebo Resch,to sú originál hodiny s viedenským strojom,na nich nie je originál akurát kolík na rúčkach,pôvodný som zlomil

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.