Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#171 6. 1. 2019, 12:43

tá značka mi pripadá ako Japy Freres alebo Karlssteiner,v obidvoch prípadoch je to po r.1880.S výmenou ciferníka to bude horšie ak to nie je typ ako na klasické hodiny.Len dať vyrobiť na objednávku v Rakovníku,ale nemalo by to presiahnuť 2000 Kč za ciferník,rúčku a vnútorný rámik

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#172 6. 1. 2019, 12:45

Ano,v tom s ním souhlasím, je to vídenský strojek a taky mi připadal podobný na Resche. Cena opravy,to já nevím. Já jsem sběratel a dělám si to sám ale všechno nezvládnu - nemám vybavení. Takže já to akorát vždy vyčistím,promažu a na Junghansech jsem si musel utáhnout ložisko - to bych ale pro cizího nedělal, tak se na to necítím. Další nevýhoda je, že nejsem vybaven na broušení kotvy a tyto staré strojky s kovanou kotvou ji mají dost často vydřenou. Tyto víte, že jdou, akorát se zpoždují,takže vyčištění by jim mělo stačit. Zkuste ve svém okolí pohledat někoho, kdo by vám je dal dohromady a prováděl servis - aspon jednou ročně promazat. Ciferník vím jen v rozměru 18.5,ten se dá koupit ale menší se asi nesežene,snad jen na zakázku a to bude drahé. Nicméně, vlásečnicové praskliny má dnes spousta hodin. Jde to trochu vyčistit a drobné otluky vyplnit tekutým smaltem - viz.foto. Takže pokud nebudete měnit ciferník a bude stačit akorát ručička, vyměnit střívko a rozebrat,vyčistit a namazat, tak myslím, že do 1500 by se dalo vejít. Ale jak říkám, najít někoho, kdo to udělá.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Mlok1

Uživatel

Zaregistrován:
13. 12. 2017

#173 6. 1. 2019, 19:23

Pánové, velmi vám děkuji za odpovědi. Jsem rád, že si již dokáži udělat přibližnou představu o další investici do nově zakoupených starožitných hodin.

Bylo by ještě možné poskytnou radu jak by i laik při prohlížení různých nabídek na internetu dokázal z fotografie identifikovat vídeňský hodinový strojek?

Profilový obrázek
orava

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2016

#174 6. 1. 2019, 19:57

Podľa tvaru kotvy, pevne uloženie, palety kotvy nie sú nastaviteľné, držiak stroja je väčšinou na tzv. bajonet, u nemeckých sú tzv. sánky. Ešte je odlišný aj tvar ukazovateľa vychylenia kyvadla Určite ich je aj viac, ale to sú také základné a možno ešte niekto niečo doplní?

Profilový obrázek
Mlok1

Uživatel

Zaregistrován:
13. 12. 2017

#175 6. 1. 2019, 20:22

A jejda, tak jediné čemu rozumím je to uchycení. Pokud by šlo nějak názorně ukázat na fotografii, nebo nákresu byl bych moc rád.

Profilový obrázek
Mlok1

Uživatel

Zaregistrován:
13. 12. 2017

#176 6. 1. 2019, 20:24

Nebo pokud můžete odkázat na nějakou konkrétní literaturu kde bych to našel.

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#177 7. 1. 2019, 07:18
Nebo pokud můžete odkázat na nějakou konkrétní literaturu kde bych to našel.

To máš lepší zeptat se tady..to už jsou hodinářské věci. Ještě ty staré vídeňské strojky mají jiný i unašeč kotvy. Já možná někde fotky mám ale dostanu se k nim asi až ve středu. Ale když nevíš na co to je,budou to pro tebe jen obrázky se jmény součástek. Anebo začni už dělat hodiny zrovna taky. Mě nejvíc dala z literatury tato učebnice https://www.dantikvariat.cz/mares-jiri-vancura-frantisek/prodej-hodin-a-klenotu-ucebni-text-pro-odborny-vycvik-v-ucebnim-oboru-prodavac-prumysloveho-zbozi-specializace-hodiny-a-klenoty-1504-112802

Jinak jsem samouk.

Profilový obrázek
Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

#178 7. 1. 2019, 07:24

Jsou tam celkem srozumitelne popsány opravy hodin i součástky,navzdory názvu knihy o prodeji 😃

Obrázky:

Profilový obrázek
Mlok1

Uživatel

Zaregistrován:
13. 12. 2017

#179 7. 1. 2019, 09:58

Bezva, děkuji. Nakouknu do uvedené knihy, místní knihovna ji má k dispozici. Přestože se zabývám spíše numismatikou, není na škodu se vzdělat i v jiném oboru🙂. Sběratelství hodin se asi zabývat nebudu, protože nevím, kam bych je dával🙂, mám místo tak akorát na dvoje, max. troje. Pokud by jsi mi (až budeš mít čas) mohl zaslat nějaké fotky na Mlok121@email.cz byl bych rád, aspoň bych to mohl porovnat s knihou.

Profilový obrázek
jardelll

Uživatel

Zaregistrován:
20. 8. 2017

#180 7. 1. 2019, 10:20
Jsou tam celkem srozumitelne popsány opravy hodin i součástky,navzdory názvu knihy o prodeji 😃 Obrázky: ...

Díky Kubo za odkaz, dnes jsem si ji objednal:-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.