Zdravím všechny
Jelikož jsem doma našel par desítek US mincí, tak jsem se rozhodl, že bych se měl věnovat taky nějakému bohulibému koníčku. Jsou zde nějací sběratelé US mincí, nemám v tom moc jasno, proto uvítám jakékoliv rady pro tyto mince, užitečné odkazy apod. Zatím mě hlavně zajímá značení kvality mincí v USA se značí PR70 např. atd. jde přirovnat k českému značení? UNC atd.? Na USA mince se mě zdá nejlepší zdroj eBay, je tomu opravdu tak? Děkuji za všechny postřehy.

http://www.numismedia.com/fmv/fmv.shtml ... ceny všech ražených US mincí
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Díky za odkaz🙂 katalog sem procházel a podle něj sem boháč🙂) ted važně, jaký poměr cen je reálný? kdyby se to vše řídilo touto tabulkou tak jsou ceny těchto mincí v USA podhodnocené. Když je v katalogu uvedena cena např. 200 dolarů za minci, jakou může mít reálnou hodnotu? (vím že to závisí na druhu, ale tak nějak obecně). Doufám, že mě chápete. Díky.

Katalog je nutno vnímat samozřejmě orientačně. Ceny se neurčují podle katalogu, ale katalog se určuje podle cen. Pokud je tam uvedeno 200$, cena v ČR bude v přepočtu podobná.
Když si vezmeme např. tento Morgan Dollar a podíváme se do ceníku:
http://www.numismedia.com/fmv/prices/mordlr/pricesgd.shtml
Zjistíme že v krásné zachovalosti (MS60) je jeho cena 34$, což je přepočtu 580 Czk. Tato cena zhruba odpovídá realné prodejní ceně v USA.
U nás lze minci stejného ročníku v kvalitě -0/0- koupit již za 680,- Kč. Z toho si vyvodíme, že ceny u nás jsou velmi podobné a odlišnost není až tak markantní od tohoto ceníku.
robert.kurucz@email.cz

Značení mincí u nás:
2/2 mince otřelá
1/1 mince prošlá oběhem, všechny detaily jsou neotřelé, nepatrné vady z oběhu
0/0 mince neprošlá oběhem
PROOF mince zhotovená pro sběratelské účely z leštených razidel a z materiálu speciálně povrchově upraveného (zrcadlový lesk)
Ještě se používá označení RL, což je ražební lesk.
A k tomu dodatečná znaménka +1/1+ (stav lepší 1) -1/1- (horší jedna) nebo -0/1 (jedna strana mince lepší, druhá horší)
Takže bych to řekl takto:
PR = PROOF
MS = RL
AU = 0/0
a to ostatní (XF, VF) jsou běžné zachovalosti.
robert.kurucz@email.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.