Děkuji všem za odpovědi. Musím říct, že mě známky docela zaujaly, jak jsem zkoumal tuto sbírku. Pokud bych se tomu chtěl věnovat, jak mám začít? Sice jsem na takový koníček, dle dnešních poměrů, myslím docela mladý - před chvílí mi bylo dvacet - ale láká mě to. Jsem z toho ale docela zmatený a přijde mi, že je potřeba toho hodně znát, abych byl schopen známky rozlišit. Předpokládám, že prvním krokem bude asi uspořádání sbírky (možná předělání do novějšího stabilnějšího alba/alb) a poté sbírání - ze začátku procházka na poštu?🙂 Je u filatelie potřeba znát i historie? Nebo to přijde s tím, jak se o známky budu zajímat? Zkusím si to vygooglit, ale byl bych rád za případné rady napřímo od Vás. Děkuji.
Samozrejme, že bez znalostí sa nedá robiť nič, ani filatelia. Na začiatok budete potrebovať katalóg, podľa ktorého zistíte, ktorý štát a kedy vydal známky, ktoré máte. Podľa toho si ich potom môžete aj usporiadať. Vzhľadom k tomu, že vaše známky pochádzajú z viacerých štátov a sú to staršie známky, tak by vám postačoval nejaký starší Ywert, alebo Michel. Mám viac starších katalógov a som ochotný vám nejaký darovať za poštovné. Ale iba ak sa skutočne rozhodnete, že do toho idete. Ja som tiež pred viac ako 50 rokmi začínal s darovaným katalógom.
A pokiaľ vám ide o vedomosti o známkach, tak si skúste preštudovať staršie príspevky na tomto fóre. Ak dosiahnete takú úroveň vedomostí, že budete chápať všetko, o čom sa na týchto stránkach diskutuje, už budete filatelista.
V prípade záujmu o ten katalog ma kontaktujte na crv4zavinačpobox.sk
Vám aj všetkým záujemcom o tieto stránky prajem Šťastný a veselý rok 2021, plný zdravia, pohody a spokojnosti.

A pokiaľ vám ide o vedomosti o známkach, tak si skúste preštudovať staršie príspevky na tomto fóre.
Nejsem filatelista, ale fórum čtu. Pro začátečníka bych doporučil tyhle 2 články. Pěkně ukazují o čem filatelie je.
https://rakouskeznamky.cz/mm-popis-kvality/
https://rakouskeznamky.cz/modry-merkur-typologie/

ja jsem take dostal kdysi darem starsi katalog. byl to Yvert a byl to pro mne jako vstup do jineho sveta.
ten clanek
https://rakouskeznamky.cz/mm-popis-kvality/
berte jako vseobecne uznavane a respektovane urceni pomeru kvalita / cena. treba si to sist stale dokola,protoze toje alfa a omega "vymny" ( pres penize ) vsech znamek.
ve 20 letech jste mlady, o je fakt, ale pokud vas po pohlti, tak si muzete byt jisty, ze vam to nikdy neuskodi, ale naopak pomuze.
a napriklad v duchodu ( ten mate sice daleko, ale zivot utece jako voda ), nebudete hledet do bedny, chlemtat pivo a hadat se s manzelkou, alebudet mit sveho konicka, kery vam otevre netusene moznosti seberealizace
mnoho stesti a dobre rozhodnutu.
( konicek nemusi byt vzdy jen filatelie a je to tak, ze filatelie je kralem vsech sberatelskych oboru )

Děkuji všem za pomoc. Na katalogy se podívám a v případě zájmu dám vědět. Jen bych se zeptal k tomu prvnímu kroku - uskladnění známek, co nyní mám. Mám je z toho staršího alba z roku 1920 předělat do nového alba? Ty nápisy ve starém albu jsou zpracované pěkně, ale není zde riziko nějakého poškození vzhledem ke stáří alba? Cítím, že bych to měl radši v novém. Děkuji

Pre Fugina
pokiaľ neplánujete začať so zbieraním známok, tak s nimi nič nerobte. Nevytrhávajte ich zo zošitov ani z nálepiek a ani ich neprekladajte. A to, či je nejaká známka minimálne trochu drahšia ako nula, zistíte iba z novšieho katalógu. Som ochotný vám pomôcť aj s novším katalógom Staré katalógy sú vhodné len na to, aby ste vedeli, kedy, aká známka bola vydaná, v akej sérii, s akým zúbkovaním a prípadne s akou priesvitkou. Úplne postačí, aby ste do konečného rozhodnutia, či idete do zbierania, alebo nie, uchránili známky pred vlhkosťou, nadmerným suchom, poškodením, alebo zašpinením. Narábajte s nimi až potom, keď sa rozhodnete. A ak to budete predávať, tak to predávajte tak, ako to je.

Známky (nálepky) - odtrhávat nálepku ze sešitu (alba). Roztrhnutý papír alba ničemu nevadí, roztržená známka je na nic.
Mladý nejste. Já začínal ještě v čapali!😉
Začínal jsem klasicky - řečeno po slovensky "z každého rožku trošku". Historii je zapotřebí znát, ale to dost přijde při sbírání (já taky netušil, že Rumuni okupovali Budapešť a vlastně to nevěděl nikdo, ve škole se to neučilo a vzhledem k jiným událostem - Slovenská republika rad - to je pro našince nepodstatné, byť to mělo souvislost, o které se nemluví). Co sbírat, to záleží na tom, co se bude nejvíc líbit, co nejvíc zaujme. To je individuální. Ovšem jsou tu experti, kteří budou tvrdit, že sbírat má smysl jen vzácné a drahé známky, to je investice. Na ty bych ale nedal. Jednak na to většina lidí nemá a dvak, do sbírky patří i to "levné", které se ale taky mnohdy hledá dost špatně.

pokud mohu mluvit za sebe, tak pro začátek lze určitě doporučit například Československo II. (tedy roky 1945-1992), známky jsou dostupné, základní i vcelku levné a pro naučení se terminologie, získání znalostí atd. si myslím i vhodné...
navíc k tomu má člověk tak nějak osobní vztah (naše území) a dozví se ledacos z naší novější historie (např o převratu v 48, o měnové reformě v r.53, o komunismu jako takovém...), na těch známkách je to krásně vidět...
je také dobře vidět, jak se docela dlouho dařilo vedle ošklivých bolševických známek propašovat do edicí i úžasné rytecké umění našich opravdu špičkových umělců... někdy mám pocit, že to snad dělali schválně, aby ty rozdíly ještě víc vynikly🙂)
klíčem k úspěchu jsou, jak píšou i ostatní, znalosti - to nějakou dobu trvá a je potřeba si pořídit k tomu i literaturu, především katalogy (něco najdete na internetu oficiálně, ledacos i ne až tak oficiálně - např. na uložto...), a časem i monografie... literaturu lze půjčit i v místní knihovně, pokud jsou ty věci nedostupné / drahé (funguje i meziknihovní výpůjční služba, vaše knihovna si to půjčí v jiné v čr když něco sama nemá...)
pro začátek stačí zásobníky, časem je dobré pořídit alba, skladovat vždy nastojato a při pokojové teplotě (ne sklep, garáž či půda...)
přeji mnoho zábavy a rozšíření obzorů, protože především o tom filatelie je🙂)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.