Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#161 18. 9. 2025, 09:44
Dobrý den. Uvažuji o prodeji obrazu Krajina od Augustina Mervarta, pastózní olej na plátně, zalakováno, vše v původním stavu, masívní zdobený rám, venek 90 x 74,5 cm, vnitřek rámu 75 x 59 cm, plátno na blind rámu, zadní strana celá zalepená papírem. Podpis Augustin Mervart 45. Rám má na 1. pohled neviditelnou malou prasklinku vnitřního okrasného výstupku, která se tlakem prstu zavře, bez problému bych ji opravil, avšak musel bych strhnout zadní nalepený papír, který je se vším ostatním garancí originality a vyjmout malbu. Doporučení galeristy a starožitníka je nechat ji tak, jak je, ničemu prý nevadí a stržený zadní papír nevyváží její opravu. Při odborné opatrnosti lze opravu provést i bez vyjmutí malby. Prodejní cena byla na dvou místech určena kolem 70 t, avšak v jimi navržené aukci by měla dosáhnout kolem 100 t., což je ale z hlediska prodávajícího vzhledem k provizi cca stejné. Pokud by někdo měl zájem o koupi, nabízím obraz za 65 t.

Na Mervarta zde býval odborník Hilaris. Ale polep zadní strany obrazu za garanci originality nepovažuji. Naopak, po stržení se dá změřit rozměr obrazu a porovnat s typickými formáty a tloušťkami blindrámu (zde je v rámu nějak utopený).

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#162 18. 9. 2025, 10:01

Proč myslíte, že ten přelepený papír je původní? Proč myslíte, že by měl zrovna on být větší garancí originality než pohled na rub obrazu a podrám? Každý zkušený sběratel se na ten rub obrazu stejně bude chtít podívat. (Nehledě na to, že se tam mohou vyskytovat nějaké opravdu relevantní informace.)

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#163 18. 9. 2025, 10:16

Asi jde o optický klam - blind rám je silný, utopený není, naopak - ještě o 12 mm vyčnívá vzadu z obrazového rámu. Pokud se s touto informací znovu na přelep podíváte, je papírový polep zalomený přávě přes přečnívající blind rám a pak v úhlu dolů navazuje na obrazový rám. -- Že je ten dobový přelep součástí všech znaků originality (zdůraznuji slovo "součástí") není přímo názorem mým, ale odborníka, když jsem se dotazoval, zda onu prasklinu rámu opravovat či ji ponechat. - Kolemjdoucí - vždyť ten okrasný výstupek rámu s prasklinou (dřeva) máte na fotce a o malbě není žádná zmínka, ta je bezvadná. Je to prasklina dřeva asi 2 cm, která jde prstem zatlačit zpět a po nanesení lepidla a zaschnutí je věc praskliny vyřešena. V podstatě se jedná o "nic", které jsem uvedl jen pro vyčerpání popisu stavu obrazu.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#164 18. 9. 2025, 12:40
Asi jde o optický klam - blind rám je silný, utopený není, naopak - ještě o 12 mm vyčnívá vzadu z obrazového rámu. Pokud se s touto informací znovu na přelep podíváte, je papírový polep zalomený přávě přes přečnívající blind rám a pak v úhlu dolů navazuje na obrazový rám. -- Že je ten dobový přelep součástí všech znaků originality (zdůraznuji slovo "součástí") není přímo názorem mým, ale odborníka, když jsem se dotazoval, zda onu prasklinu rámu opravovat či ji ponechat. - Kolemjdoucí - vždyť ten okrasný výstupek rámu s prasklinou (dřeva) máte na fotce a o malbě není žádná zmínka, ta je bezvadná. Je to prasklina dřeva asi 2 cm, která jde prstem zatlačit zpět a po nanesení lepidla a zaschnutí je věc praskliny vyřešena. V podstatě se jedná o "nic", které jsem uvedl jen pro vyčerpání popisu stavu obrazu.

Ano, však jsem tuto část smazala (fotka na mě v mobilu vyskočila až později). Pak jsem viděla, že prasklina se týká ozdobného rámu, a to poškození (pokud se netlačí přímo do plátna) není pro prodej obrazu nijak důležité.

Ale opravdu nevím, proč by ten přelep měl být jedním ze znaků originality. Jako že Augustin Mervart takhle své obrazy sám adjustoval? Nebo jak vám to ten odborník vysvětlil?
(Opravovala jsem dva velké krásné Mervarty - obrazy byly na originálních podrámech a stopy po takovém přelepení nebyly ani na jednom.)

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#165 18. 9. 2025, 13:36

Kolemjdoucí, jak jistě ze své praxe víte, rámování obrazu provádí malíř pouze vyjímečně, většinou si tuto práci zadává zákazník a vybírá si i rám. A rámařství mívají různé standardy jak provedení práce, tak i doplňků, kdy 1. varianta je "zahřebíkobání" a nazdar a poslední stupeň, vyjímečný býval i zakrytí zadní části, přivezení obrazu do bytu a zavěšení na místo dle přání. Toto se dělávalo jen bonitním zákazníkům a u drahých obrazů, i když i dnes kdo má peníze si toto může také dovolit. Znak originality obrazu to v žádném případě není a ten výraz jsem nikdy nepoužil, ale i neznalý po prohlídce obrazu zjistí, že toto přelepení je dobový produkt, svým způsobem prokazující stáří, v soudnictví se tomu říká "uzavřený okruh důkazů" (přeháním). A ta "dobovost" se vším ostatním ladí. Galerista uvedl, že jde nepochybně o originál Mervarta, není třeba prasklinu opravovat a přelepení je škoda odstraňovat, když je evidentně původní. Toť vše a přeji hezký den.

Profilový obrázek
nataradza

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2020

#166 18. 9. 2025, 18:33

Myslím, že na aukru prodáte spíš a líp než tady. Za mě je to za takovou malůvku šílené hausnumero. Ovšem ten potrhaný a v rozích divně zkrabacený papír určitě ubírá na ceně. Odlepit, vyhodit.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#167 18. 9. 2025, 19:12

Napsala jsem vám odpověď, ale někde mi zmizela, takže už jenom stručně:

Že ten potrhaný papír je „se vším ostatním garancí originality“, to jsou vaše slova.
A to prostě není pravda.

Kde berete jistotu, že to přelepení je dobové, tedy z roku 1945, a i kdyby, že má vůbec něco společného s Mervartem? Jistojistě jde o druhotnou úpravu, která s pravděpodobností hraničící s jistotou nebyla provedena samotným autorem.
Takovéhle přelepení se dalo udělat klidně o 20 - 50 let později, dokonce by se s trochou padělatelských zkušeností dalo vyrobit i předevčírem, na to stačí starý papír a lepící páska. Proto tuhle adjustáž nemůžete zařadit mezi uzavřený okruh důkazů. Tam lze zařadit průzkum obrazu a jeho podrámu, pokud byl obraz na něm namalován.

Stepe, je úplně na vás, jak ten obraz budete prodávat, ale pokud by kupující chtěl vidět rub obrazu (já bych to tedy vidět chtěla), tak ten papír úplně bez výčitek strhněte. Cenu a důvěryhodnost malby tím nijak neovlivníte.

Profilový obrázek
stepe

Uživatel

Zaregistrován:
16. 6. 2016

#168 19. 9. 2025, 08:43

Nemá cenu se dohadovat o naprosto nepodstatné, okrajové věci, do které jste se "zakousla". Teorie o padělání přelepu na evidentním originálu obrazu nedávají logiku a není mi jasné, proč takovou prkotinu stupňujete? Mimochodem - jak víte, že je tam lepící páska, když tam žádná není? Ta technologie nalepení je složitější, papír je nalepen přímo na rám až do jeho okrajů a bez použití čehokoliv jiného - jen lepidlo či klih. Odstranění papíru by nebylo úplně jednoduché ve smyslu "pouhého stržení" právě z důvodu té technologie, kdy by se z rámu papír s lepidlem musel mechanicky odstranit, aby to mělo "řemeslnou úroveň". Nemyslím si, že by to bylo teď k prospěchu věci, když případný nový vlastník si pak může s obrazem dělat cokoliv a přelep strhnout třeba přímo přede mnou. Přelep s Mervartem nemá samozřejmě nic společného, společnou má podle všech indicií historii s rámem, který tvoří s malbou celek. - Proč nekritizujete při Vaší odbornosti malbu jako možný padělek a zaměřila jste se jen a pouze na zadní papír? Já stále souhlasím s galeristou, že jeho ponechání v jeho stavu na obrazu je lepší, než jeho bezúčelné stržení mnou.

Profilový obrázek
Rausak78

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2021

Profilový obrázek
jazzdr

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2014

#170 19. 9. 2025, 10:25
Nemá cenu se dohadovat o naprosto nepodstatné, okrajové věci, do které jste se "zakousla". Teorie o padělání přelepu na evidentním originálu obrazu nedávají logiku a není mi jasné, proč takovou prkotinu stupňujete? Mimochodem - jak víte, že je tam lepící páska, když tam žádná není? Ta technologie nalepení je složitější, papír je nalepen přímo na rám až do jeho okrajů a bez použití čehokoliv jiného - jen lepidlo či klih. Odstranění papíru by nebylo úplně jednoduché ve smyslu "pouhého stržení" právě z důvodu té technologie, kdy by se z rámu papír s lepidlem musel mechanicky odstranit, aby to mělo "řemeslnou úroveň". Nemyslím si, že by to bylo teď k prospěchu věci, když případný nový vlastník si pak může s obrazem dělat cokoliv a přelep strhnout třeba přímo přede mnou. Přelep s Mervartem nemá samozřejmě nic společného, společnou má podle všech indicií historii s rámem, který tvoří s malbou celek. - Proč nekritizujete při Vaší odbornosti malbu jako možný padělek a zaměřila jste se jen a pouze na zadní papír? Já stále souhlasím s galeristou, že jeho ponechání v jeho stavu na obrazu je lepší, než jeho bezúčelné stržení mnou.

Prodejte Váš obraz tomu galeristovi za 70 000 Kč a nebudeme zde muset stupňovat diskusi o prkotinách.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.