Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Zdravíčko,
mám k dispozici album ABRIA 1945-1977. Hned na první stránce mi nesedí vložené známky. Michel popisuje 2 typy "berlínského medvěda". Zoubkování 14 a 13,5.
Ovšem na listu jsou všechny známky se zoubk. 14. Pouze první řádek druhá zleva má zoubk. 13,5.
Mám pochybnost že by původní majitel naplácal známky do tohoto alba jak se mu zlíbilo.
Kde dělám chybu při určování?
Proč je v předtištěném albu 3x hodnota 5Pfg a nikoliv pouze 2x (zoub. 13,5 a 14) ?
Co tedy znamená rouleted ?
Má Němčina, natož filatelistická, není na vysoké úrovni.... 😞 .
Děkuji za komentář.
Obrázky:

Chtělo by to trochu oprášit (či naučit 😉 ) způsoby oddělování známek.
První - označeno jako K 14, je normální hřebenové zoubkování. To druhé není zoubkování, ale průsek a mělo by to jít poznat bez měření zoubků. U průseku se vlastně proráží papír, aniž by se něco z papíru uvolnilo.
Podobný průsek je také na několika emisích inflačního Německa.
To že máš na 5 Pfg 3 kolonky je jasné - 1 pro normální zoubkování a 2 pro průsek. U průseku existují jak Michel zmiňuje 2 různé průseky.

mam berlin na prodej ... ma nekdo zajem ??
napiste mi na mail ( v mem profilu )

Ano, původně jsem uvažoval, že téma vložím do sekce začátečníků, kam většina mých dotazů patří. Snažím se učit, ale zdržuje mě havěť typu manželek, tchýní a dětí.
O průseku jsem někde četl (ale nevzpomněl si...). Známky prostuduji opětovně doma - tento scan není ideální. A přeložím si popis z katalogu.
Možná se vrátím ještě s dotazem, ale jinak samozřejmě velmi děkuji za rychlé nachytření a ochotu !
Peťas

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.