to že sa to volalo zlatý, neznamená, že minca bola zlatá, ani rakúsko-uhorské zlaté neboli zo zlata 😁

gulden = zlaty (i kdyz je z Ag)
http://gietl-verlag.de/buch/Nitzsche-Der-saechsische-Guldenkatalog-klein.pdf?PHPSESSID=1e27dcd9874bb013412217faf538ff9e

Čtu si tu zápis z gruntovní knihy:
Léta Páně 1693 dne 2. Januarij postoupila Mariana, pozůstalá vdova po neb.[ožtík Janovi Tichým grunt poplužní v Klíčanech Ondřejovi Tichýmu, synu svému vlastnímu, manželce, a budoucím jeho, se vším k němu od starodávna příslušenství a povinnosti dle urburu z něho vycházejícími, dle prošacování rychtářem a konšelem panství Roztockého za sumu čtyrysta čtyřicet devět zlatých 25 gr. [grešlí] 5 k.[krejcarů] při kterýmtož gruntu se nachází pole, totiž .....atd.
Dále se požívá pouze zkratka MZ /mišeňský zlatý/
Mimochodem,
já vím že gulden je stříbrný ale z nějakého důvodu mi připadalo že Zlatý by měl být zlatý 🙄😁

zkratka "gr." nebudou asi grešle, ale groše(3krejcary), zejména když jsou psané před krejcary, pokud by to byly teoreticky grečle, psalo by se to za krejcary...
Jinak zlaty v Rakousku byl většinou 1/2 tolar, ale v nemecké říšské oblasti mnoha státečků mimo naše území se používal význam zlatý i pro minci 2/3 tolaru...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.