Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith

Dnes se vydražila pohlednice kterou jsem docela chtěl,ale druhý bohužel nemá nárok!Na fotopohlednici je skupina zajatých německých pilotů v kanadském zajateckém táboře roku 1944.Jaký obrovský rozdíl,pokud nějakého vojáka zajali Němci!Ještě mě zaujal hrdý nápis v angličtině-Velké Německo a to že pohled šel letecky.Velmi zajímavý pohled,no měl jsem přitlačit a nebýt lakomý!
Obrázky:

Nedávno jsem na sběrateli zaznamenal debatu,které ze zvířat unese více.Zda kůň,nebo osel.A co spáření osla s klisnou?Tedy mula?Myslím,že v terénu,který je na fotopohlednicích je ta mula nejvýkonější.
Pohledy jsou to skoro idylické,nebýt toho,že pocházejí z roku 1940-tedy žádná idyla a ani pro ty muly!
Obrázky:

A koľko odnesú? 150 kg?🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

150 kg by unést měly.Údajně unesou více jak kůň stejné velikosti.Já si nejsem ale jistý zda jsem vůbec někdy mulu viděl!Mezka asi ano a prý nejde rozeznat od muly,pokud nevidíme,kdo mezka zplodil.U mezka je otec kůň a matka oslice.Ale nejsem znalec,tak s tou nosností to nemohu potvrdit.Pokud jsem poznal nějakého lidského mezka,tak ten 150 kg nejspíš neunesl.Ale jsou tací co by to zvládli.

Zdravím paully.
Zaujímavá debata. Náhodou som natrafil na zábery terajších horských jednotiek Bundeswehru. Dodnes má vo svojich stavoch nemecká Gebirgsjägerbrigade 23 ako nosiče nákladu muly a mulice. Takže tú tradíciu prevzali od Wehrmachtu. Pripájam obrázky z výcviku.
Obrázky:

A môžem pripojiť historický záber vojenských mulov delostreleckého pluku pri prechode našim mestom. Záber je z obdobia Slovenského štátu - rok 1939. Začiatok ťaženia proti Poľsku. Ešte za I. ČSR bol u nás dislokovaný horský delostrelecký pluk. Takto rozloženú výzbroj a výstroj nosili muly a mulice i v našej armáde. Takú podobnú vojenskú bedňu, ktorú na zábere nesie mulica mám doma. Boli v nej uložené liečivá a infúzne roztoky pre kone a muly. Je pomerne masívna a okovaná. Určite pochádza ešte z výstroja prvorepublikovej armády. Niekedy ju odfotím a vložím do tejto témy.
Obrázky:

Zaujímavá propagačná pohľadnica z výstavy , a aj strojová pečiatka nie je na zahodenie.
Obrázky:
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Tony-nádherná fotopohlednice!Určitě se jich moc nezachovalo.Prošlá je?No a ty novější dokazují ,že muly a asi i mezci jsou vhodnější do horského terénu než koně.Fakt pěkné a zajímavé.
Smith-rovněž parádní kousek.Takové mám také moc rád,když je vše kompletní a v pěkném stavu.
Věřím,že každý pohledář(ale i jiný sběratel) má doma něco podobného.Tak co se pochlubit?Uděláte radost.Jsou tu ty vánoce a každý se rád potěší pohledem na něco pěkného

Zařadil jsem si do sbírky nový pohled,který sice již mám,ale rozhodně ne v tak zajímavé podobě!Pohled s plzeňskou radnicí,odešel na svou cílovou cestu z Evekingu-tedy Německa do Konstantinopole,který se dnes nazývá Istanbul.Pohled je tzv.dlouhá adresa,ale byl odeslán v roce 1923,kdy již byly pohledy jiné,což potvrzuje nejen razítku,ale i frankatura v hodnotě více než 80.000 000!Ta poslední známka je asi 100 000 Marek,ale jistý si nejsem a nechce se mně to hledat.I tak je to už největší poštovné jaké na svých pohledech mám .Zároveň je to druhý ,,zavlečenec",jak nazývám pohledy s určitého státu,které však posloužily ve státě jiném,který vlastním.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.