Moderátoři: smith

Profilový obrázek
ramires

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2015

#51 12. 11. 2022, 22:47

císař se ho hodně bál,Valdštejn měl vlastní armádu ,kterou si sám vyzbrojil a financoval a císař mu platil..😉 😉

Profilový obrázek
ramires

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2015

#52 12. 11. 2022, 22:52

...no a jdu spát zítra musim plán dát...pánové dobrou noc

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#53 12. 11. 2022, 23:07
císař se ho hodně bál,Valdštejn měl vlastní armádu ,kterou si sám vyzbrojil a financoval a císař mu platil..😉 😉

Jeho vévodství zásobovalo armádu dokonce i jídlem,třeba peklo se až 20 tisíc bochníků chleba denně.Zasobovaní střelným prachem. Denně se šily uniformy,boty ,přitom žádné manufaktury tehdy neexistovaly.Dokázal efektivně zajistit i logistiku.
Náklady na chod jeho ohromné statisícové armády byly v té době šílené až 20tis zlatých ročně, což si nemohl dovolit ani císař.

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#54 12. 11. 2022, 23:14
Jeho vévodství zásobovalo armádu dokonce i jídlem,třeba peklo se až 20 tisíc bochníků chleba denně.Zasobovaní střelným prachem. Denně se šily uniformy,boty ,přitom žádné manufaktury tehdy neexistovaly.Dokázal efektivně zajistit i logistiku. Náklady na chod jeho ohromné statisícové armády byly v té době šílené až 20tis zlatých ročně, což si nemohl dovolit ani císař.

A není to málo Antone Pavloviči"? 🤦‍♂️🤣

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#55 12. 11. 2022, 23:19
Jeho vévodství zásobovalo armádu dokonce i jídlem,třeba peklo se až 20 tisíc bochníků chleba denně.Zasobovaní střelným prachem. Denně se šily uniformy,boty ,přitom žádné manufaktury tehdy neexistovaly.Dokázal efektivně zajistit i logistiku. Náklady na chod jeho ohromné statisícové armády byly v té době šílené až 20tis zlatých ročně, což si nemohl dovolit ani císař.

Oprava 20 milionů zlatých ročně,musel jsem se kouknout do knih a ověřit přišlo mi to málo co jsem ,,plácnul,, hold pamět mi už tolik neslouží a čísla se mi občas paletou...:mrgreen:

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#56 12. 11. 2022, 23:21

jano7B9 napsal/a:

A není to málo Antone Pavloviči"? 🤦‍♂️🤣

Koukám si byl rychlejší .. Jano Janoviči 😉 🙂

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#57 12. 11. 2022, 23:44
....starej syfilitik ,měl to spočítaný i bez tý vraždy...ty jeho obraty byly ůžasný....ale myslím si,že byl stavovskej a jenom kvůli mamonu se choval tak jak se choval😉

Obraty? Armádu vedl dobře a jen tlak okolí na Ferdinanda II způsobil, že byl odvolán..Což nesl dost těžce...aby za ním zase přilezli, když teklo do bot.

Ferdinanda nikdy nezradil. Stavovskej nebyl, to byli lůzři.

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#58 12. 11. 2022, 23:54
Na svou dobu úžasná osobnost, vše co dokázal neuvěřitelné, natolik úspěšný, že svého času mu byl oddán i sám císař .Nejúspěšnější podnikatel a nejobávanější válečník v Evropě, druhý nejmocnější muž po císaři v celé říši..Četl jsem o něm spoustu věcí.

Nejobávanější byl asi Gustav II. Adolf..Valdštejn měl strašnou kliku, že u Lützenu padl...jinak by jeho armádu porazil. Takhle to byla plichta...

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#59 13. 11. 2022, 00:20

Paul napsal/a:

Nejobávanější byl asi Gustav II. Adolf..Valdštejn měl strašnou kliku, že u Lützenu padl...jinak by jeho armádu porazil. Takhle to byla plichta...

Paule nelze to tak napsat,, jinak by porazil jeho armádu,,to je nesmysl.Naopak Gustav a jeho armáda čelila v bitvě u lutzenu Waltšteinově armádě a sám král v ty bitvě padl a tím prohrál, vše se změnilo, nehledě na výsledky bitvy, které dopadly nerozhodně ...
Císařská armáda Waltštejnových statisícových žoldnéřů byla nejobávanější v Evropě...

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#60 13. 11. 2022, 00:47

Dokonce jak jsem zmínil dříve, samotný císař se obával Valdštejna ,v podstatě kdykoliv v období největšího Valdštejnova vlivů se mohl obrátit proti císaři a převzít tak moc nad říši, jistě by se mu to i podařilo.Valdštejn měl tak ohromný vliv, že měl císaře Ferdinanda 2 doslova v hrsti,to si samozřejmě Ferdinand dobře uvědomoval, později to byl také důsledek waltštejnovy vraždy.. Jeho vévodství byly státem ve státě dovolil si razit svou vlastní měnu.Měl nevídané privilegia na císařském dvoře, tím si také získal spoustu nepřátel..

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.