Moderátoři: Akir, smith, ikanek, regula_jan, Pavel_III

Nechci zakládat další téma, tak to "mrsknu" sem.
Nevíte co je (bylo) za poštu BERLIN SW 11?

1958
Jinak díky

dědek napsal/a:
Dejvy, super! Jenom bych doplnil, že katalog Scott všude uvádí velikost zoubkování s přesností půl zoubku, jedna ani tři čtvrtiny se tam nevyskytují.
Viděl jsem dnes novější katalog Scott a u nových známek už uvádějí velikost zoubkování s přesností na čtvrtiny. U starších známek to zůstalo nezměněné.

Zoubkování s přesností na čtvrtiny uvádí i SCOTT 2008. Třeba u našich známek je to od cca roku 1999 a občas je k pobavení, že známky perforované stejným perforačním rámcem mají uváděno několik rozměrů zoubkování.
Přesnost na čtvrtiny je uváděna i u starších známek, kde může mít odchylka rozměru podstatný vliv na cenu (např. Hradčany, Holubice, OR apod.).

Opět jsem po nějaké době narazil na známku s "podivným zoubkováním" jedná se o maďarskou známku Mi 3904. Můj Michel Mitteleuropa 2009 uvádí 3 rozměry zoubkování
A: 12 1/4; 11 1/2
C: 11 1/2; 12 1/4
D: 12 3/4; 12 1/2
Já naměřil 11 3/4; 11 3/4, což mě docela překvapilo. Známka je sice vykoupaná, ale že by pracovala v různých směrech jinak? U variant A,C v jednom směru prodloužení, v druhém zkrácení. Variantu D nepředpokládám, to už je dost velký rozdíl.
Otázka je tedy jasná. Neexistuje ještě nějaký další rozměr zoubkování u této známky, který v Michelu není?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.