tenzor napsal/a:
... ale obcas mam pocit, ze treba Seleukovskou risi sbiram jako jediny v CR, asi to nema smysl ostatnim vnucovat😃
je vás více, jeden z dalších měl nedávno již druhou přednášku v NM:
- 2013 - Petr Veselý, Dějiny a mincovnictví seleukovských měst
A jeho znalosti i sbírka tedy klobouk dolů, fakt super. 🙂
- 2013 - Petr Veselý, Dějiny a mincovnictví seleukovských měst
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Je otazka, jak moc temat udelat. Ale antika, mam dojem, tu roste🙂
Mi treba vse od Konstantina splyva. Takze bych mozna i sam mel problem minci dobre umistit. Ale pokud se nechaji obecna temata, tak stejne by do tehle temat se davaly veci promyslene.
Libi se mi asi vice prvni navrh, byl by jasnejsi, ale klidne bych spojil 5+6 a 7+8 nebo 6+7+8 (od Constantina vyse) nebo alespon 7+8
Ale naprosto chapu, ze budou lidi tapat. Ja treba sem tam si poridim reckou minci, ale jen ze se mi necim libi. A sice treba vim, kde byla razena, ale jestli to byl mestsky stat nebo mesto zapadalo do nejake rise, to bych jen hadal. Proto doporucuji pak i rimska temata jasne pojmenovat stylem
N. JMENO (roky A-B, PanovnikA - PanovnikB)
nebo neco podobneho vseobsahujiciho.

Ha...jsem rád, že to zaujalo. Tenzore, tvé dělení nemá samosebou chybu (sám si podobně člením svou excelovskou mincovní databázi🙂) Císařský Řím bych si tak asi troufl zařazovat přesně, natolik mě baví, i když mám proti vám ostatním jen zlomky)
Nicméně aby se všichni v podrobnostech neztráceli, také bych myslel, že některé dynastie nebo logické historické epochy mohly být klidně sloučeny, jak píše Tovy. Je to k diskusi. Osobně myslím, že plus mínus 10 takto dobových témat visících hore jako "důležité" by mohlo prozatím stačit. I když vím, že by jich mohlo být i 100 :-)
Jinak, pokud to nevyplynulo, také mi příjde přirozenější dělení po etapách u Říma (a např. velkých helenistických státech u Řecka) než dělení po nominálech.

Dracek: skoda ze nedela prednasky v Brne🙂
Tovy, martinvangelis: samozrejme bych do temat napsal roky.. to numismaticke deleni ma pochopitelnetu nevyhodu, ze deli i vladu jednotlivych cisaru, hezky je to videt napriklad u Diokleciana.. do roku 294 jsou zakladnim nominalem poreformni antoniniany a v roce 294 tu najednou mame uplne novy menovy system.. takze jsem tak nejak tusil ze klasicke cleneni podle historie bude vetsine lidi blizsi.
Kazdopadne, at se k tomu vyjadri co nejvic lidi..

Me se libi to prvni tenzorovo rozdeleni...+ nejake dalsi oblasti, ale spise uz obecneji, jako treba Recko, atd.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Zájemce o antiku by mohla zajímat tato přednáška Jiřího Militkého:
Součástí přednášky bude prezentace nového komentovaného katalogu antických mincí z českého území. Katalog budete moci na místě zakoupit za zvýhodněnou cenu 930 Kč:
Více informací zde: http://detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=57546&mm=2&xb=2&vd=1
Jinak pokud by měl zájem jet někdo ze směru od Teplic, tako ho můžu svézt tam i zpět. Pojedu po teplické dálnici, proto není problém nabrat někoho i cestou (např. LT, Mělník atd.), když to nebude daleko od dálnice, tak si klidně zajedu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.