Moderátoři: numpszi, smith

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#21 22. 4. 2010, 15:03

Tohle mě zaujalo na těch stránkách, co uvádí jano:

Kontrolné číslo

Kontrolné číslo sa využíva na overenie pravosti sériového čísla. Univerzálne kontrolné číslo pre eurobankovky je 8. Získava sa takýmto postupom: Úvodná litera v sériovom čísle je nahradená jej zodpovedajúcou pozíciou v anglickej abecede (A=1, B=2...Z=26) a pripočítaná k súčtu jednotlivých číslic sériového čísla. Následným sčítaním číslic výsledku vychádza konečné jednociferné číslo 8.

to by znamenalo, že tam není běžný číslovaní, ale generování kódu, kterej dá v součtu 8. takže tam asi sbírat postupky nehrozí🙂))

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#22 22. 4. 2010, 15:05

dracek - OK, tak hlavně, že došel; ten starší byla moje chyběnka Jugo + Bosny (tenkrát jsi jí chtěl poslat ; jsem k tomu něco snad připisoval), ale bylo to bez odpovědi.
tak až budeš mít čas, ozvi se.

jano > sorry, sem si neuvědomil, že nejsem v tomhle vláknu admin😉 tak to pak časem smázni (tyhle naše rozhovory s dráčkem)

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#23 22. 4. 2010, 15:38

omyl🙂 ani ja , tato tema nema moderatora 😆

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#24 22. 4. 2010, 20:47

Vidím, že diskuse o Euru vzbudily slušný zájem. Na to, že dnes začla, slušné množství příspěvků.
Tak taky pár slov. O existenci Eura jsme se bavili už nedávno, o grafice škoda diskutovat. Tak se připojím k Acme a zhrnu možnost nasbírání všech nominálu všech státu snad ani nejde. Prostě bychom museli sbírat Eura ČR popřípadě SR a doplňovat různé roky vydání, chybotisky a td. Ale to bychom měli nasbírané za týden. Samozřejmě po několika letech platnosti Eura to bude určitě jiné, ale teď je to bídá.A v každém případě , než si schovat 500 Eu do albumu, to ji radši směním za jakýkoliv kurs a koupím něco z 1.republiky nebo Slovenského štátu.A zhodnocení je jasné. U Eura +-nic, u starších bankovek ve stavu N téměř jistota několika možná i 10 % ročně. No a ještě si představte pestrost toho sběratelského alba, když bude 18 stran úplně stejných, jen s jiným písmenem To bude pokoukáničko. Kdyby to bylo aspoň jakou mincí, že jedna strana má vždy nějaké symboly onoho státu. Ale takhle.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#25 22. 4. 2010, 20:54

A ještě vidím, že tady bylo připomenuo i rozdělení státu a kuponové privatizace. Ať se stalo , co se stalo, buďme rádi, že díky P. Klause a p. Mečiara, neproběhlo rozdělení státu jako třeba v Jugoslávii. To by si všichni měli uvědomit. I já jsem ze Slovensko české rodiny a velmi mě to sr..o, ale už je to pryč. Dnes je to zase jedno, vždyť hranice téměř neexistují. Zase e setkáváme, kdy chceme a nějaké nacionální nálady bychom měli hodit za hlavu. Vždyť národnosti rozmanitost už je všude tak velká, že to snad ani nejde rozlišovat. A to jsem za zachování České měny a českých národních zájmů. Každý stát by měl mít právo, zvolit si svou cestu. A ne po chvilce svobody zase dělat pouze to, co za něj rozhodnou někde v Bruselu a td.

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#26 22. 4. 2010, 22:19

těch 18 stránek eurobankovek mi připomněly film Rozpuštěný vypuštěný, kdy tam choděj kolem plotu a řikaj - kachny, kachny, kachny... tak tady by to bylo - euro z belgie, euro z německa, euro ze španělska, euro z portugalska... pozor - chvilka vzrušení - euro z rakouska... :-D

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#27 22. 4. 2010, 22:21

jo, já čekal velkou diskusi - však se to tu ještě nediskutovalo, ale vždycky to někde vykouklo. ale musim říct, že mě zaujalo to důmyslné kódování těch kontrolních čísel - musim si to důkladně pročíst, takže aspoň něco (pro mě) na euru nakonec zajímavé🙂)

Profilový obrázek
Hanes159

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2009

#28 22. 4. 2010, 23:11

Tady posílám něco o kodování těch serií:

[

Obrázek vložený uživatelem

](http://sklad.obrazku.cz/obr372155_Serie.jpg)

Je to sice německy, ale není to zas tak složitý.

Profilový obrázek
Hanes159

Uživatel

Zaregistrován:
1. 3. 2009

#29 22. 4. 2010, 23:14

A aby toho nebylo málo, tak posílám kódování tiskáren.

[

Obrázek vložený uživatelem

](http://sklad.obrazku.cz/obr372157_Tiskrny.jpg)

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#30 23. 4. 2010, 00:18

na tejto wikipedii je to aktualnejsie

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.