Moderátoři: numpszi, smith

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#11 22. 4. 2010, 13:37
majkl > Kdyby eura vypadaly jako starší emise DEM, nebo třeba USD, tak jásám a klidně sbírám🙂)) fakt! já to nesbírám, jak moc se mi nelíběj (možná kdyby bylo 1€ = 1 Kč, tak do toho těch pár šupů nasypu, ale pořídit si za 12,5t 500€.... ? když za to můžu mít fůru jinýho sběratelskýho materiálu?).... takže asi tak

Přesně tak! Ale na druhou stranu souhlasím i s jano7B9, že 1953 nestojí za moc a každý je má. Ovšem pořizovací cena emise 1953 a kompletní sady eur je naprosto neporovnatelná.

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#12 22. 4. 2010, 13:50

jano7B9 napsal/a:

kazdy si vie pedstavit krajsie eurobankovky, ale ako to spravit a nenastvat 330 000 000 ludi ?

Má-li být EU životaschopný projekt - a já si myslím, že myšlenka sjednocené Evropy je nádherný sen - pak se v každém ohledu musí projevovat její "chuť do života". Bankovky jsou vždycky obrazem doby. Současná eura jsou sterilní právě proto, že se vzdalo hledání toho společného, co má Malta s Lotyšskem, Slovensko s Kyprem atd. Takže se to vyřešilo tak, aby se nikdo neurazil, a máme mosty a okna, ke kterým se vymýšlí symbolika "most spojuje" a "okno - vize budoucnosti", či jak je to přiblblé oficiální zdůvodnění.

Každý den se půlka Evropy dívá místo na Alexandra Velikého, Bibli, otevřenou knihu, symboly vzdělanosti, nezpochybnitelné "nadnárodní" vědce typu Newton (i když se hádal do krve s Němcem Leibnitzem), Einstein atd. - zkrátka lidí a symbolů, kteří udělali z Evropy to, čím je, na sterilní mosty a okna a ptá se, co vlastně je ta Evropa. Sdružení volného obchodu...

Vždycky jsem přemýšlel, jak asi vypadají ty vesmírné "kredity", kterými se platí ve sci-fi. Jako současná eura...

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#13 22. 4. 2010, 13:51

no ale je tu rozdiel predsa zbierat neplatnu menu a platnu menu... odlozit si v 1953 100 korun do albumu je ako dnes si odlozit 200 euro ( ked nie 500 )
opet je to psychologicky jav - uu tolko vela dat za bankovku ktora je stale platna, to predsa nebudm mat v albume... ale uz v albume mozem mat 5000 kc ze? a keby ma cr v obehu 100 000 korunovu bankovku, tiez by ju chcel mat v zbierke kazdy...
a pritom cena euro urcite neklesne a keby nahodou euro zanikne, bude predsa zamenitelna spetne, tak ako su teraz napr. marky . lebo inac si to neviem predstavit ako tak ze pri krachu euro sa euro bude spetne zamienat konverznym kurzom danej krajiny a az krajiny danych mien budu celit pohybom na financnych trhoch, ktore rozhodnu o ich realnej hodnote... alebo by to bolo inak?🙂

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#14 22. 4. 2010, 13:52

Nebo Descarta, Voltaira...
Jistě, byly by národy, které na které by nezbylo - no a?

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#15 22. 4. 2010, 14:07

ano, jak píše majkl - Evropa má (a nejen v bankovkách) má bohužel jednu hlavní prioritu a tou je "hlavně nikoho neurazit". Kdyby se toto odsunulo až na druhé, třetí místo a nejprve by se hledali nějaké jiné hodnoty... takhle pak může vyznít evropské heslo "jednotni v různorodosti" jako něco alibistického, zdánlivě líbivého, "bezpohlavního", bez chuti, zápachu... a vlastně to pak vypadá, že je tu 330 mil. nasranejch lidí, kteří čekaj na to, až je někdo něčim naštve, aby mohli řvát - takže proto prosím, milí Evropané, vše šeptem a po špičkách😞

Taky nevím, proč by tam nemohli být osobnosti "nadnárodní" povahy a na rubu třeba instituce EU (proč by ne...). Ale mosty a okna a ještě ke všemu vymyšlená (taky jsem četl, jak se někdo ohrazoval, že tenhle most je až moc nápadně podobnej nějakýmu italskýmu mostu...).😞

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#16 22. 4. 2010, 14:11

Jak už jsem zmiňoval, obdobnej problém mám třeba s nizozemskejma guldenama (posl. emise), pak se SSSR (taky takový hnusy, co plodil GOZNAK), Polskem (některá ta emise přelomu 40./50.let).... to prostě ničím nezaujme, abych měl chuť se po tom pídit, sbírat, dávat do toho peníze...

a ano - emise 53 je hnusná. dá se sehnat ale komplet (od goznaku i stc) za 20€ .... za kompletní emisi eura (ze všech zemí) budu mít pomalu 5000 Kč/1919 ... takže i o hodnotě kapitálu v tom uloženém to je...

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#17 22. 4. 2010, 14:12

dracek30 > psal jsem Ti včera mail (a asi i před 14 dny) ... bez reakce - četls a není čas, nebo to máš ve spamu? (až odpovíš, tak to odsud smáznu, ať nespamuju😉)

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#18 22. 4. 2010, 14:15
jano7B9 napsal/a: kazdy si vie pedstavit krajsie eurobankovky, ale ako to spravit a nenastvat 330 000 000 ludi ? ...

to vysvetlenie sa mi celkom paci. obkecali to pekne😉
inak na euro bankovkach by mohli byt planety😃 , galaxie a hmloviny🙂 to by bola nadherna grafika , a rozumny napad su aj tie symboly vzdelanosti - kniha , pero , mohlo tam byt aj koleso😃 atd... take neutralne veci...
alebo by mohli kazdych 20 rokov mat seriu prirody, osobnosti, zvierat atd 😋
.
inak zaujimava stranka🙂 kde citatelia nahlasuju ake maju eurobankovky a potom sleduju ich cestu europou alebo je tu vidiet ake eurobankovky z ktorych statov obiehaju napr na slovensku .. http://sk.eurobilltracker.com/diffusion/
.
a este stranka z wikipedie o eurobankovkach v slovencine (je tam toho podstatne viac ako v ceskej mutacii)
http://sk.wikipedia.org/wiki/Eurobankovky

... Som tu deň a noc ...

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#19 22. 4. 2010, 14:18
dracek30 > psal jsem Ti včera mail (a asi i před 14 dny) ... bez reakce - četls a není čas, nebo to máš ve spamu? (až odpovíš, tak to odsud smáznu, ať nespamuju😉)

tu si neni moderator kamo 😆 ale ja

... Som tu deň a noc ...

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#20 22. 4. 2010, 14:38

ten starší si nepamatuji(možná nedošel?), včerejší jsem dostal, ale připomínek a oprav k té tabulce bude asi více(ještě jsem vše neporovnal s materiálem a scany), tak se pokusím dát odpověd dohromady co nejdříve...😉
Jinak bych tu tabulku končil asi spíše rokem 1986 a ty další roky připojil k tomu dalšímu období...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.