http://www.reformy.cz/zpravy/10000x-rath-esm/
Ešte že ide o český článok. Inak by nás zasa ukameňovali...
Je tam pár zaujímavých viet. Ale Vás sa vlastne euro netýka. 😉

Už to začína...🙂
Greeks pulled their cash out of the banks and stocked up with food ahead of a cliffhanger election on Sunday that many fear will result in the country being forced out of the euro. Bankers said up to 800 million euros were leaving major banks daily and retailers said some of the money was being used to buy pasta and canned goods, as fears of returning to the drachma were fanned by rumors that a radical leftist leader may win the election.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Pro nás, co neumíme anglicky stačí tento článek!😉
http://ekonomika.idnes.cz/rekove-pred-volbami-vice-a-vice-vybiraji-penize-z-bank-pde-/ekonomika.aspx?c=A120613_140715_ekonomika_neh
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

To bude preto, že som si kúpil chatu a už nechodím na dovolenky🙂
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Slovinsko mne tedy docela překvapuje, měl jsem za to, že z postkomunistických zemí bylo v nejlepší kondici.
Zatím to spíš vypadalo, že krizí jsou nejvíce postiženy země, kde je vysoká míra korupce a klientelismu, kde chybí nějaká pořádná veřejná kontrola financí, případně kde je společnost více polarizována (tj. rozdělena, neschopna větších kompromisů) jako jsou právě jižanské státy. Bohužel sem pomalu ale jistě kráčíme i my.
Na druhou stranu se zatím vede dobře zemím, kde převažuje spíše ten korporativní model demokracie, tj. země s větší schopností kooperace celé společnosti, jako jsou např. skandinávské státy, Rakousko nebo Německo. Sice to takhle jednoduše bohužel nejde škatulkovat, ale jisté je, že kondice ekonomiky se do značné míry odvíjí právě od kondice liberální demokracie a občanské společnosti. Ve zkratce, kde existuje celospolečenská snaha o kvalitní a fungující právní řád, kde funguje kontrola veřejných financí (žádné umělé předražování státních zakázek) a kde se lidé dokáží domluvit na zásadních tématech na nějakém celospolečensky přijatelném konsensu bez emocí a zbytečných osobních útoků, tam je dobře.
Eurozóna je bohužel společenství států s velice rozdílnou politickou kulturou, což se pak projevuje i na ekonomice.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.