Moderátoři: numpszi, smith

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#1 22. 4. 2010, 11:54

Už několikrát se narazilo (ať už u diskuze o našich bankovkách nebo bankovkách evropských zemí) na téma Euro a Eurozóna. Většinou to vyvolalo plamenou diskuzi, která však byl v daném tématu offtopic. Takže případné €urování, €uronázory atd. směřujme všichni sem.

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#2 22. 4. 2010, 11:59

Naposledy se na tohle (někým vychvalované a někým zavrhované téma) narazilo tady:

https://www.sberatel.com/diskuse/topic.php?id=5779&page=3

Celkově se živě diskutovalo, leč v tématu "ČR série" je to asi fakt mimo mísu.

Obecně se dá ale (jako vášnivé téma k diskutování) asi vymezit několik okruhů:

1) oslavuje nebo zatracuje €urobankovky sběratel-notafil?
2) je €urozóna a jednotná měna požehnáním pro jednotlivé země nebo naopak noční můrou
3) dojde u nás a v jiných zemích při zavedení €ura k výměně peněženek za měšce? :-))
4) dostane se €uro do takové krize, že by mohl nastat návrat k národním měnám?

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#3 22. 4. 2010, 12:01

A slovo má odborník na slovo vzatý samotný pan prezident :-) :

http://www.novinky.cz/ekonomika/198274-eurozona-uz-zkrachovala-domniva-se-klaus.html

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#4 22. 4. 2010, 12:44
  1. pravemu zberatelovi je to jedno. ked ma ciel zbierat menu platnu na uzemi svojho statu ... tak musi mat proste vsetko😉
  2. vidim skor pozitiva. a pre male ekonomiky to je v podstate jedno. tie padaju z poklesom dolara-eura a s ich rastom aj stupaju...
  3. odpoviem aj na tuto provokacnu acme-ovinu😃 dojde k tomu v cesku
  4. mozno raz urcite, ale dovtedy sa skor uzakonia sankcie aby sa krajina mohla vyhodit z eurozony...
    jej mena potom devalvuje...a po splneni kriterii eurozony sa po par rokoch opet vrati k euru... poucena🙂

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#5 22. 4. 2010, 12:59

jano7B9 napsal/a:

1. pravemu zberatelovi je to jedno. ked ma ciel zbierat menu platnu na uzemi svojho statu ... tak musi mat proste vsetko😉

Elegantní řešení, jak si zdůvodnit, proč nechci hromadit (momentálně) nehezké eurobankovky: přeci sbírám korunovou měnu platnou na území svého státu... 🙂 Možná člověk s tímto přístupem zapláče, až se aurobankovky změní, ale - čort znajet...

Ale jinak souhlasím s acme2000 v tom, co psal ve vlákně ČR série": i já sbírám (naše) bankovky hlavně proto, že jsou graficky povedené. A upřímně řečeno, grafický vzhled současných eurobankovek je srovnatelný se vzhledem poukázek 1944...

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#6 22. 4. 2010, 13:00

jano7B9 - já věděl, že se chytíš první (zvlášť na ten špek s měšcem🙂)) - btw - ten bych potřeboval u nás už teď - ty kovový 10,20,50-koruny už mě se*ou. Ještě, že jsou zrušený halíře, už teď mám peněženku, že se mi nevejde do kapsy.
Osobně jsem fandou papírovek i v oběhu (byť chápu argumenty, že kov je trvanlivější, míň ochranných prvků - levnější atd.), tak kdyby mi v peněžence radši šustily papírky, byl bych radši🙂

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#7 22. 4. 2010, 13:07

majkl > Kdyby eura vypadaly jako starší emise DEM, nebo třeba USD, tak jásám a klidně sbírám🙂)) fakt! já to nesbírám, jak moc se mi nelíběj (možná kdyby bylo 1€ = 1 Kč, tak do toho těch pár šupů nasypu, ale pořídit si za 12,5t 500€.... ? když za to můžu mít fůru jinýho sběratelskýho materiálu?).... takže asi tak

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#9 22. 4. 2010, 13:27

no mne osobne chybali kovove 2o -50 sk ... a ked sa nad tym tak zamyslim ,ked som bol teraz pol roka v prahe tak som mal ovela plnsiu penazenku drobakov korun ako mam teraz drobakov eur😃 clovek ma normalne sok zvyknut si zase na ceny v obchodoch a potom zase naspet, je to take smiesne . som si pomyslel ze co som na slovensku niekedy v roku 2008? 😆
este ze existuju automaty napr: na listky . drobaky som tam nahadzal a bol klud🙂 😁
.
majkl: no presne na to som myslel, aj koruny 53 su otras, ale tiez ich ma kazdy zberatel v zbierke, a su aj dalsie csr bankovky co neprekvitaju grafikou ...ale to je odraz doby. moderna doba=moderne bankovky .
mozno keby sa v cr ozvu napr: slezania, moravania ,sudetaci , cigani tak by boli na cr bankovkach tiez len nejake mosty a okna... kazdy si vie pedstavit krajsie eurobankovky, ale ako to spravit a nenastvat 330 000 000 ludi ? a dokazat im ze motiv nieje napriklad nemecky?
.
a inak mat klausa za vzor? toho klausa co dovolil rozpad csfr a kuponovu privatizaciu kde oba staty a ludia v nich prisli o stovky miliard korun 😕 uzasny clovek

... Som tu deň a noc ...

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#10 22. 4. 2010, 13:32

dracek nesklamal. v clanku sa jasne pise ze dlh eurozony vzrastol len a len koli krize na sucastne hodnoty

... Som tu deň a noc ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.