Víte někdo, jak je to s tiskem padesátikoruny. Mám jednu série A a na ní je tiskárna Thomas dela Rue. Je to v Anglii nebo v Kanadě?
Zajímá mě, jestli se celá série A tiskla zde, nebo se dotiskovala i v Praze.
Slyšel jsem že celá emise bankovek od pana Kulhánka se připravovala původně jako federální a po rozdělení státu byly slovenské motivy nahrazeny českými ženami - odtud tedy Anežka, Božena i Ema. Co je na tom pravdy a jsou známy návrhy původních, tedy slovenských motivů?

TdLR je britská tiskárna, sídlí, tuším, v hrabství Hampshire (ředitelství Basingstoke) na jihu Anglie 😉
50 Kč sér. A se tiskla komplet v anglii 😉
Jinak detaily o tom, že některé naše nominály od Oldřicha Kulhánka jsou původě připravované pro ČSFR se dočtete v nejrůznějších časopisech 😉

Teď je jen otázka, že ukazuje-li tabulka počet kusů v oběhu, pak to nemusí být stejné jako počet vytištěných bankovek - počítám, že banka má určitě zásobu bankovek vytištěných, ale nevypuštěných do oběhu, které jsou uvolňovány postupně (výměna za vysloužilé a poničené bankovky či příliv peněz do oběhu).
Teoreticky by mohlo být vytištěno (v sérii A, uvážím-li, že série byly A01 - A99 a každá série má kontrolní čísla 000001 - 999999) nějakých 98 999 901 ks - a ty pak byly postupně vypuštěny do oběhu.
Jen si ještě nejsem jistý, jak je to zrovna u téhle série tištěné v Anglii, kde se dotiskovaly náhradní série "Z" za zmetky. Pokud se taková nepovedená část série nahradila bankovkami série "Z" (tzn. souvislá řada čísel v sérii A byla přerušena a za přerušený počet byl vydán stejný počet kusů v sérii Z), bude to uvedené číslo o tyto náhradní bankovky menší, ale nijak razantně (tuším, že série Z byla u padesátikorun jen v sérii Z01, kontrolní čísla co znám, byly cca do čísla 200000).

Na stránkách ČNB jsem náklady sice nenašel, ale ten graf je zajímavý. Podle něho zhruba vyplívá, že náklad jednotlivých sérií asi nikdy nepřekročil 30-40 miliónu kusů - je to tak?. Řekněme že po dvou až třech letech dochází k téměř kompletní výměně opotřebovaných bankovek. Tomu by odpovídalo i to, že dnes v oběhu prakticky nelze najít jiné padesátikoruny než série E.

acme2000 napsal/a:
Teoreticky by mohlo být vytištěno (v sérii A, uvážím-li, že série byly A01 - A99 a každá série má kontrolní čísla 000001 - 999999) nějakých 98 999 901 ks - a ty pak byly postupně vypuštěny do oběhu ......
byl by to zajímavej námět pro Moravce 😉
zapp >> někde to tam maj zahrabaný. Jen jsem akorát vždy našel pouze údaje od poloviny devadesátých let
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.